Međimurje, čarobni Vrt Hrvatske

1

U organizaciji izdavača gastro vodiča pod nazivom ”VRH” – vina i restorani Hrvatske, u kojem su predstavljena gastronomska odredišta i vrhunski vinari i njihova vina, krenuli smo put Međimurja.
Međimurje kao najsjevernija točka Hrvatske nagrađena je destinacija europske izvrsnosti u sklopu projekta EDEN i jedina u Hrvatskoj ima tri EDEN nagrade za izvrsnost, dok je Sveti Martin na Muri nagrađen i nacionalnom Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) na temu wellness i well-being turizma. Međimurska županija najmanja je površinom a nosi nadimak Hortus Croatiae (Vrt Hrvatske ili Cvjetnjak Hrvatske).

Uputili smo se u briježni kraj Međimurja, dio koji ima najnagrađivaniju vinsku cestu na svijetu. Međimurskom vinskom kartom caruje pušipel još znan i kao moslavac, a u Sloveniji kao šipon. Vino je to svjetlije slamnato-žute boje, diskretnog sortnog mirisa po agrumima i osvježavajućeg okusa, umjereno aromatično te prikladno uz mnoga jela nagrađivane međimurske kuhinje. Prvi zapisi o pušipelu datiraju iz prve polovine 19.stoljeća, a u drugoj polovini 20. stoljeća proizvodi se pod imenom šipon odnosno moslavac. Stari naziv revitaliziran je na inicijativu međimurskih vinara okupljenih u udruzi ” Hortus Croatiae ” te je tako danas pušipel postao prestižna autohtona robna marka Međimurskog vinogorja.

Vinarija i kušaonica vina Cmrečnjak


U vinariji Cmrečnjak dočekao nas je Marko Cmrečnjak, vlasnik vinarije. Vinarija je to koja njeguje dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i podrumarstva pa tako prvi podrum datira iz 1884. godine i u njemu je smještena obiteljska arhiva. Kvalitetu svojih vina vinarija je dokazala osvajanjem zavidne kolekcije medalja i priznanja na brojnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima. Obrađuju 22 hektara vinograda koji su većinom smješteni na najkvalitetnijem vinogradarskom položaju, Marđetkinom brijegu gdje uzgajaju više sorti a najvećim dijelom graševinu, pinot sivi, pinot crni, silvanac zeleni, sauvignon, rajnski rizling, rizvanac, muškat žuti i pušipel (moslavac, šipon).


U kušaonici vinarije uz domaće delicije, probali smo najprije mlada vina: Pušipel, Sauvignon, Rajnski Rizling, Sivi Pinot odležan pet mjeseci u velikoj bačvi od akacije, Rose Crni Pinot, Crni Pinot, Rajnski Rizling odležan u velikoj bačvi, Silvanac i Pušipel s lokacije Mađerka.
Nastavak je uslijedio uz pjenušac od pušipela Polaris, Brut, berba 2015., pušipel Extreme, dvije godine odležavan u velikom drvu , pušipel Extreme2, 6 mjeseci maceracija, odležavan u velikom drvu, Crni Pinot 2018., Merlot s lokacije Mađerka 2017. odležavan u francuskim i velikim bačvama, Muškat žuti i naposlijetku ledenu berbu graševine iz 2012.godine.


Nakon kušaonice uputili smo se na lokaciju Mađerka ili Mađerkin brijeg koji se ističe svojim stepenastim poljima i prekrasnom prirodom. Za lijepa vremena pogled obuhvaća 5 država Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, pa čak i Slovačku.

Restoran Terbotz


Nakon uživanja u pogledu bilo je vrijeme da krenemo na našu sljedeću lokaciju, u restoran Terbotz na Železnoj Gori. Restoran Terbotz smještan je u kuriji staroj preko 200 godina i u vlasništvu je obitelji Jakopić.

Po preporuci šefice kuhinje, dobitnice nagrade Gault & Milleau, na stolu se našla pretepena juha s bučinim uljem, svinjski lungić punjen sa suhim šljivama i brusnicama, serviran uz popečak od tikvica i njoke s blitvom, ciklom i obične krumpirove njoke a sve skupa preliveno umakom od zrnatog senfa. Rapsodija boja i okusa!

Međimurje
Pretepena juha – restoran Terbotz

 

Međimurje
Svinjski file s njokima

 

Međimurje
Međimurska gibanica sa sladoledom od buče

Na kraju smo se zasladili poznatom gastro delicijom, međimurskom gibanicom sa sladoledom od buče uz Jakopić Zeleni silvanac 2019.

Sve navedene senzacije potvrđuju zašto je Međimurje opravdano jedna od destinacija izvrsnosti te je odlična pozivnica za nadolazeće Urbanovo. (P)osjetite Međimurje!