Na online degustaciji i promociji „KVARNER u vašem domu“ uspješno predstavljeno pet kvarnerskih vina

1
vina
Kvarner u vašem domu

U organizaciji Međunarodnog eno – gastro festivala „WineRi“ i udruga vinara „Žlahtina“ i „Vina Kvarnera“ te udruge AHA, uz pokroviteljsku podršku Ministarstva poljoprivrede, Primorsko – goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera, Kašetice primorsko – goranske i tehničku podršku Visoke poslovne škole PAR, 17. prosinca od 19:00 sati uspješnoje održana putem aplikacije Zoom online degustacija i promocija pet kvarnerskih vina nazvana „Kvarner u vašem domu” na kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske. Cijeli event trajao je gotovo tri sata i svi su se uključili u raspravu o vinima, o njihovim karakteristikama i sljubljivanju vina i hrane te potrebi za češćim promocijama ovakvoga tipa. Na online degustaciji sudjelovali su, osim organizatora i vinara, zaljubljenici u kvarnerska vina, sommelieri, vinski znalci, znanstvenici sa sveučilišta, novinari, restorateri, hotelijeri, trgovci, vlasnici vinoteka, organizatori vinskih događanja, turistički radnici i obrtnici koji se bave ugostiteljstvom. Vina su se kušala izuzev Kvarnera u Slavoniji, Zagrebu, Istri, Dalmaciji ali i u Mađarskoj (Balatonfüred).

vina

Vinari koji su predstavili svoja vina su Poljoprivredna zadruga „Gospoja“, Vinarija „Šipun“ i „Kuća vina Ivan Katunar“ iz Vrbnika, Vina „Plovanić“ iz Kastva i Vinska kuća „Pavlomir“ iz Novog Vinodolskog.

Svi sudionici kušali su:

  • pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtine “Maličić” Vinarije Šipun s Vrbnika kojeg je predstavio vinar Ivica Dobrinčić;
  • vrhunski pjenušac autohtone Kvarnerske vinske sorte žlahtina “San Marino” Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog kojeg su predstavili vinar Miroslav Palinkaš i enolog vinarije Marijo Jeličić;
  • kupažu (iz vinograda) autohtonih Kvarnerskih vinskih sorti verdića, mejskog, divjake, malvazije, brajkovca i jarbole “Belica” Vina Plovanić s Kastva koju je predstavio vinar Dean Rubeša;
  • najpoznatiju autohtonu Kvarnersku vinsku sortu “Žlahtina” Poljoprivredne zadruge Gospoja s Vrbnika koju je predstavio enolog poljoprivredne zadruge Anton Brusić i
  • autohtonu crnu Kvarnersku vinsku sortu “Sansigot” Kuće vina Ivan Katunar s Vrbnika koju su predstavili vinari Ivan i Egle Katunar.

Nit vodilja ove online degustacije je popularizacija i promocija Kvarnerskih vina i autohtonih kvarnerskih vinskih sorti te edukacija o kulturi stola. Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnih festivala vina i vinskih radionica, moderna tehnologija i epidemiološka ograničenja otvorila su novu priliku i način rada te mogućnost šire promocije Kvarnerskih vina te su vinari s Kvarnera pozvali svih da uživaju u njihovim pjenušcima i vinima i nauče ponešto o autohtonim kvarnerskim vinskim sortama.

„Ovo predblagdansko vrijeme je pravo vrijeme za druženje, kušanje i odabir vina koje će se naći na blagdanskom stolu, zato smo odabrali pjenušce i mirna vina, a ovo je prilika da se što više ljudi upozna s autohtonim sortama koje su zaista bogatstvo Kvarnera ali i Republike Hrvatske“, rekao je dr.sc. Žarko Stilin, organizator online degustacije.

Izjave nekih od sudionika:

”Vinski turizam i gastronomija za turističku ponudu Kvarnera imaju ogroman značaj. Posjetitelji, i strani i domaći, u stalnoj su potrazi za izvornim okusima, mirisima, doživljajima. Pa tako se traži ono vino koje se nigdje drugdje ne može piti. A koliko je naša snaga i potencijal u tome, mogli smo se uvjeriti na ovom zanimljivom virtualnom događanju, koje je uspjelo u namjeri “Kvarner u vašem domu” i na puna 3 sata transportirati nas u svijet uživanja u raznolikosti kvarnerskih vina. Stručni dio događaja i debata doprinijet će zasigurno da idemo dalje u pozicioniranju naše regije kao destinacije dobrog vina. Čestitam organizatorima, bila je čast biti pokroviteljem. U ovo pandemijsko vrijeme neizvjesnosti, završavamo poruke s ‘Ostanimo zdravi’, ali za našu vinsku scenu i virtualno druženje, ja bih dodala ‘Ostanimo zajedno’.”

sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera

Irena Peršić Živadinov – direktorica TZ Kvarnera

”Izvrstan smjer i način promocije kvarnerskih vina, odlično prilagođen situaciji. Bilo bi poželjno da vinari u tom smjeru napune manje zapremnine boca, jer ako budu slobode i dalje limitirane, ovaj način druženja i deguistacije će biti spas za mnoge. U zdravlje!”

Mario Meštrović, Sommelier with international A.S.I. diploma – certificate GOLD

”Vina koja smo kušali mogu u budućnosti predstavljati Kvarner kao eno – gastro destinaciju i biti pravi prezenter ove regije jer svojom kvalitetom potvrđuju da ne treba zanemarivati autohtonost u proizvodnji. Posebno me se dojmilo kušanje pjenušaca koji su zaista sjajni i veselim se širenju Kvarnerske priče o pjenušcima.”

Ivan Stiblik, sommelier, povjerenik Sommelier Cluba za Dalmaciju i organizator festivala Zadar Wine Weekend

 ”Lijepo i veselo druženje, puno poznatih nasmješenih lica s 5 boca vina ispred sebe – baš to nam treba u ovom razdoblju ove 2020-te godine… ‘oćemo još…”

Lucija Matijević, magistra kulturologije i sommelierka

Časlav Matijević i Lucija Matijević

”Kvarner je bogat i „blagoslovljen“ autohtonim vinskim sortama. Vina koja su ne tako davno mnogi sa podsmijehom komentirali, danas ih hvale i veličaju. S razlogom. Danas vina autohtonih sorti imaju dominantnu ulogu i glavne su zvijezde vinske scene Kvarnera. Koje god vino da probate, od Jarbole, Belice, Žlahtine, Trojišćine, San Sigota i Žlahtine, uživat ćete u vrhunskim vinima koja su svoju potvrdu dobila ne samo od potrošača već i od struke koja je prepoznala i ocijenila ta vina.”

Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr., enolog, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

”Izvrsna ideja i realizacija – online kušanje kvarneskih vina pokazalo je svu raskoš, ljepotu i raznolikost vina Sjevernoga Jadrana. Od žlahtine u dva pjenušava i jednom mirnom obliku, preko kastavske Belice do Sansigota koji korijene vuče s otoka Suska, ova regija ima potecijala ponuditi sve stilove vina i za najzahtjevnija nepca te pojačati proizvodnju izvornih sorti – te njima kročiti hrabro naprijed u osvajanje svjetske scene, nakon strateškog i ciljanog pozicioniranja na hrvatskoj sceni – uz pomoć relevantih institucija. Posebne čestitke svim proizvođačima pjenušavih vina koji postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na našim (Salon pjenušavih vina) i stranim ocjenjivajima. #goKvarnerWines ”

Marija Vukelić, prof. i WSET Level 2, organizatorica festivala Salon pjenušavih vina Zagreb

Marija Vukelić i Julio Frangen

”Zahvaljujemo organizatoru na odličnoj ideji za online kušanje vina kao i promociju Kvarnerskih sorti. Nadamo se da je ova prva samo jedna u nizu koje još slijede pa da obiđemo cijelu Hrvatsku a i šire…”

Anamaria Hauptfeld Schweitzer, Turistička agencija Katarina Line Opatija

Anamaria Hauptfeld Schweitzer, Turistička agencija Katarina Line Opatija

”Vrlo zanimljiva radionica, premda je teško prebaciti se na virtualni način rada. Dobro smo upoznati s vinima i vinarima Kvarnera, ali, unatoč tome, uvijek se nađe zanimljivih vina koja nas mogu ugodno iznenaditi, a niti ovaj put nije bilo većih iznimaka.
Dva pjenušca različitog karaktera, zanimljiva kupaža autohtonih bijelih sorti, dobro nam znana žlahtina Gospoja i uvijek privlačni sansigot donijeli su nam ponešto novih spoznaja i još nas jednom podsjetili na vinsko bogatstvo Kvarnera.
Sve je, dakako, bilo “začinjeno” zanimljivim komentarima sudionika i intervencijama uvijek opuštenog moderatora. Jedva čekamo neko novo druženje (uživo, ako je ikako moguće).”

Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter, suorganizator festivala WineOs

”Sjajno organizirana online vinska radionica s etabliranim kvarnerskim vinarima, obiteljima koje se vinogradarstvom bave već nekoliko generacija. Pjenušci su osvježavajući, hrskavi i pitki a bijela vina s izraženom voćno – cvjetnom aromom svake godine sve bolje i bolje podnose starenje u boci. Poseban utisak je ostavilo crveno vino sansigot kojem po svemu sudeći predstoji svijetla budućnost. Zaključno, pravi užitak za ljubitelje biranih vina!”

Kresimir Mikinac, voditelj edukacije Hrvatskog somelier kluba

AHA MARKETING