Otvoren je poziv EIT Health Wild Card 2021.Prijavite se na novi izazov i budite kreator promjena!

0
Wild Card

EIT Health EIT Health traži rješenja u područjima zdravlja očiju i vida (Eye & Vision Care)  te upravljanja boli (Pain Management)

Ove godine EIT Health po četvrti put pokreće program Wild Card s ciljem pronalaska zdravstvenih tvrtki koje će izazvati postojeći status quo u dva područja zdravstva; područje očiju i njege vida te upravljanju boli. Na kraju natjecanja, dva tima dobit će do 1,5 milijuna eura non-dilutive* financiranja i dvogodišnju potporu organizacije. Aplikacija je otvorena za one prijavitelje koji mijenjaju pravila igre u zemljama EIT Health InnoStars (Mađarska, Italija, Poljska, Portugal) i EIT Health RIS regijama do 15. ožujka!

Procjenjuje se da samo u geografskom području Europe ima preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. U prosjeku jedan od 30 Europljana doživi gubitak vida. Ovaj se problem pogoršava kod starijih građana, gdje se svaka treća osoba starija od 65 godina suočava s gubikom vida1. Štoviše, prema studiji od 11 država članica EU-a2, procjenjuje se da su izravni troškovi zdravstvene zaštite očnih bolesti u Europi veći od 18 milijardi eura godišnje. Kako bi pomogao pronaći rješenje problema s očima i vidom, EIT Health odabrao je zdravlje očiju i vida kao jedan od svojih izazova u ovogodišnjem programu EIT Health Wild Card. EIT Health poziva nadarene inovatore iz cijele Europe da pokušaju pronaći rješenje kako ublažiti, spriječiti i izliječiti stanja oka i oštećenja vida.

Drugi izazov na natjecanju je upravljanje boli (Pain management). U ovom slučaju pitanje na koje treba odgovoriti je kako ublažiti akutno i kronično stanje boli. Razumijevanjem kako i zašto se bol stvara u raznim uvjetima, inovativna rješenja za bol imat će doista značajan utjecaj na život pacijenta.

EIT

Putovanje odabranih timova započinje hackathonom; prolazeći kroz sve korake, od formiranja timova, kritičkog razmišljanja, potvrđivanja poslovnog modela i predstavljanja. Konačno, sudionici će svoje rješenje predstaviti panelu lidera u industriji kako bi osigurali mjesto u finalu, nakon čega se natječu za investiciju EIT Health-a kako bi svoju tvrtku inkorporirali i predstavili svoje rješenje na tržištu. Kao rezultat postupka odabira, dva tima dobivaju dvogodišnju potporu EIT Health Project Managers – mentora i poslovnih coacheva te pristup mreži partnera Eit Healtha . Svaki od timova dobiva i 750.000 eura financiranja na godinu.

[1] http://www.euroblind.org/about-blindness-and-partial-sight/facts-and-figures#details

2 https://www.medtecheurope.org/ophtalmology/

U savjetovanju s industrijskim stručnjacima odabrali smo oči i njegu vida te liječenje boli kao područja koja trebaju inovacije. Potencijal za poboljšanje života pacijenata i građana širom Europe i šire u rukama je talenata koji bi mogli oblikovati zdravstvenu zaštitu na tim područjima. Radujemo se što ćemo upoznati izumitelje budućnosti i podržati ih da donesu nova rješenja koja mogu promijeniti živote ”- rekao je Jorge Juan Fernández García, direktor inovacija, EIT Health.

Dva izazova prošlogodišnjeg EIT Health Wild Card bila su zdravlje žena i digitalna terapija. Jedan od podržanih timova, španjolski MiMARK usredotočuje se na poboljšanje točnosti i učinkovitosti dijagnostike raka endometrija, dok drugi podržani tim, Orbit iz Njemačke, razvija rješenje za umjetnu inteligenciju kako bi se omogućilo učinkovito personaliziranje liječenja Parkinsonove bolesti. 

Za više informacija o postupku prijave za program EIT Health Wild Card za 2021.g. Posjetite wildcard.eithealth.eu

*non-dilutive funding znači da odabrani tim dobiva sredstva bez da se odriče kapitala

Ukratko o EIT Health

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno-privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. EIT Health, koja okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta. Uloga EIT Health-a je izgraditi ekosustav koji omogućava razvoj zdravstvene skrbi za budućnost kako bi europski građani mogli živjeti dulje i zdravije. EIT Health nadograđuje vještine zdravstvenih radnika diljem Europe, ulažući u najbolje talente Europe, i olakšava komercijalizaciju inovativnih zdravstvenih proizvoda / rješenja u EU. EIT Health je jedna od najvećih javno financiranih zdravstvenih inicijativa, a podržava je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), kao tijelo Europske unije.

Ukratko o EIT Health InnoStars

Klaster InnoStars jedno je od sedam zemljopisnih područja EIT Health-a. Obuhvaća polovicu Europe, uključujući Poljsku, Mađarsku, Italiju i Portugal, kao i dodatne regije uključene u EIT-ov regionalni inovacijski program – Baltičke države, Hrvatska, Slovačka, Češka, Slovenija, Grčka i Rumunjska. Ovo je skupina zemalja koje je European Innovation Scoreboard (EIS) kvalificirala kao umjerene inovatore. InnoStars je usmjeren na promicanje poduzetništva, inovacija i obrazovanja na području zdravstva, zdravog načina života i aktivnog starenja u regiji, kao i na premošćenje jaza između vodećih regija i regija u razvoju.

Ukratko o Regionalnom Inovacijskom Programu EIT-a (EIT RIS)

Regionalni Inovacijski Program EIT (EIT RIS) formiran je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kako bi premostio jaz između vodećih regija u inovaciji i regija u razvoju. Program se provodi uz sudjelovanje lokalnih čvorišta. Program se na području zdravstva razvija od 2016. godine, a koordinira ga EIT Health InnoStars. Program uključuje 13 EIT Health Hub-ova smještenih u 12 zemalja diljem Istočne, Središnje i Južne Europe. Ova čvorišta služe kao pristupne točke do paneuropske mreže najboljih sveučilišta, tvrtki i njihovih projekata. Cilj programa je inkubiranje regija u kojima djeluje, otkrivanje njihovih jedinstvenih inovacijskih sredstava i uključivanje lokalnih inovatora za sudjelovanje u paneuropskim programima i natjecanjima. Ovaj program se provodi uz sudjelovanje lokalnog Hub-a: Sveučilište u Zagrebu.

PRESENT COMMUNICATIONS