Terapija plutanjem, odgovor na stres današnjice

0
terapija

Što biste učinili kada bi vam netko rekao da u sred bijela dana, bez obzira kakvi vas problemi mučili,  možete, bez vanjskih podražaja, u apsolutnom miru i tišini otkriti rješenja, dobiti nove ideje ili se samo, obavijeni tamom, opustiti do te mjere da zaspete plutajući na vodi?

Terapija plutanjem ( eng. Floating ) zaokupila me nedavno. Slušala sam što ljudi pričaju, čitala i potajno priželjkivala isprobati to čarobno plutanje i ponovo doživjeti susret s apsolutnom tamom. U ovom slučaju, tamu doživljavate puno intenzivnije, plutajući kao na oblaku, sami sa svojim mislima ili bez njih, ovisi što odaberete… I tako, be careful what you wish for, moja tajna želja se ostvarila u float centru Back to Soul.

terapija

Nakon kratkog upoznavanja s osnovnim pravilima ponašanja prilikom plutanja koje nam je prezentirao simpatični, mladi vlasnik, otišli smo u podrumske prostorije gdje su nas čekala dva svemirska broda, kapsule u kojima ćemo plutati. Nakon pripreme, spremni ste za iskustvo dana: okruženje bez gravitacije koje umu i tijelu omogućuje potpuno puštanje, opuštanje i resetiranje.

terapija

Kako je to moguće? Preko 300 kilograma vrhunske Epsomove soli otopljeno je u 700 litara vode što dovodi do uklanjanja sile gravitacije koja opterećuje mišićno-koštani i živčani sustav, te stoga možete bez napora ublažiti bol, opustiti se, oporaviti se i poboljšati san u ovom jedinstvenom stanju. Magnezijev sulfat još je jedan čimbenik vaše dobrobiti: tijekom terapije, upijate magnezij cijelim tijelom a nakon tretmana koža i kosa su glatke i nahranjene.

terapija

Terapija plutanjem (aka senzorna deprivacija) nudi olakšanje i koristi koje su kumulativne – grade se sa svakom sljedećom seansom. Što više lebdite, to bolje postaje, jer benefiti plutanja se produbljuju svakom novom terapijom. Iako je terapija plutanjem bez napora, tijelo i um zapravo nauče kako se opustiti sa svakom seansom… Stres, napetost i bol stvorili su se s vremenom i potrebno je neko vrijeme da tijelo iskusi najveće olakšanje – srećom, plutanje je opuštajući i zabavan način za to!

Devedeset minuta nulte gravitacije i bez ikakvih vanjskih podražaja smanjuje proizvodnju kortizola, hormona stresa, a nakon plutanja ostajete svježi i spokojni. Mozak ulazi u theta stanje moždanih valova, povezano s dubokim snom i sanjanjem. Kako se uklanjaju svi vanjski izvori distrakcije, plutanje pruža ekstremni oblik odmora. Nemojte se čuditi ako zaspete, jer voda je ugodne temperature, plutate nježno zagrljeni njome, u totalnom miru i mraku, hipnotizirani nedostatkom vanjskih podražaja.

Devedeset minuta proteklo je vrlo brzo i morali smo se rastati s kapsulom. Zasad.

Više informacija na linku.

Mirjana Vidović