Vaterpolski Žapci i zagrebački Zoološki vrt pozivaju na očuvanje naših voda

0
Žapci

Svjetski dan voda u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježilo je zanimljivo druženje vaterpolista HAVK Mladosti sa žabama u Tropskoj kući. Vaterpolski Žapci Franko Lazić, Cosmin Radu i Jerko Jurlina udružili su snage s pravim žabama iz Zoološkog vrta kako bi upozorili na važnost očuvanja voda. Istaknuli su da je voda dom mnogobrojnim životinjama, ali i neophodna za život biljaka, životinja te ljudi.

„Hvala Žapcima što su svojim dolaskom i druženjem sa žabicama pozvali javnost na očuvanje vodenih staništa te životinjskih vrsta čiji život ovisi o čistoći voda. U Zoološkom vrtu građani mogu upoznati petnaest vrsta žaba među kojima ih je većina ugrožena. Ovo je nastavak naše suradnje s HAVK-om Mladost koji darivanjem vaterpolskih lopti našim morskim lavovima obogaćuje njihov životni prostor“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. 

Svjetski dan voda odlukom Ujedinjenih naroda obilježava se 22. ožujka od 1993. godine. Ljudska nesmotrenost i klimatske promjene glavni su razlozi zbog kojih je čista i pitka voda sve ugroženija. Na crvenom popisu IUCN-a nalazi se, u četiri različite kategorije ugroženosti, 2.010 vrsta žaba iz cijelog svijeta.

‘’Zadovoljstvo nam je biti dijelom ove priče jer voda je važna za sve nas. Bez vode nema života i moramo učiniti sve u našoj moći da ju očuvamo. Malim žapcima s kojima se družimo ovdje, voda je i dom koji je sve više ugrožen ljudskom nepažnjom. Kao veliki Žapci, koji su također svaki dan u vodi, pružili smo im podršku. Ako bacite smeće u potok ili jezero, ugrožavate baš nekoga poput ovih naših malih prijatelja. Pozivam ovim putem sve nas da malo više pazimo na vode u našem okolišu i brinemo za ovaj planet koji nam je svima zajednički!’’ – poručio je igrač HAVK Mladost Franko Lazić.

žapci

Cosmin Radu i Jerko Jurlina družili su se sa zelenim krastačama, vrsti koja je u Hrvatskoj strogo zaštićena.

‘’Drago nam je što smo obilježili Svjetski dan voda te što možemo na ovaj način ukazati na važnost današnjeg dana i zaštite voda. Prvi put u životu se susrećemo ovako blizu sa žabama, jedno čudno iskustvo iako smo i mi Žapci. Nadam se da ćemo svi u budućnosti više paziti na vode koje nas okružuju i razne životinjske vrste koje o njima ovise.’’ – izjavio je Jerko Jurlina.

Vaterpolisti su sa zanimanjem razgledali i druge žabe u Tropskoj kući. Tamo su smještene razne vrste južnoameričkih otvornih žaba, patuljasta škornjavica i borneanska uhata. Vaterpoliste Mladosti u srijedu 24. ožujka očekuje uzvratni susret s Vouliagmenijem u četvrtini finala Euro kupa, a već za vikend imaju priliku za obranu naslova prvaka Regionalne vaterpolske lige. Final Four igrat će se na bazenu Mladosti 27. i 28. ožujka, Žapce u polufinalu čeka Radnički dok su druga dva polufinalista Jug i Jadran Split.

SELECT PR

Fotografije: Dino Ninković