Vinarija Voštinić Klasnić, moslavačko carstvo Škrleta

0
vinarija

Vinski turizam je sve cjenjeniji turistički proizvod i sve češći motiv dolaska turista u Hrvatsku. S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom turizmu te iz uvjerenja kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma. Riječ je o ocjenjivanju ponude u vinskom turizmu pri čemu se itekako cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama.

vinarija
Moslavačka vinarija Voštinić Klasnić nositelj je dvije G.E.T. zvjezdice, a to je bio povod organizacije druženja s novinarima u toj vinariji, uz podršku Turističke zajednice Ivanić Grada.
Vinarija Voštinić Klasnić nalazi se na adresi Grabersko brdo 226, Graberje Ivanićko (općina Ivanić Grad). Na površini od 3,5 hektara vinograda, na 190 metara nadmorske visine uzgajaju škrlet (60%, a tu je i najstariji nasad škrleta na ovim prostorima), muškat žuti, muškat ottonel, graševina i chardonnay. U proizvodnji vina njeguju simbiozu stare pedantne škole pristupa vinogradu kao živom biću i moderne vinifikacije u podrumu.
Mlada generacija koja je preuzela obiteljsku vinariju ostvarila je zavidne rezultate, kako na hrvatskoj, tako i na međunarodnoj vinskoj sceni, osvajanjem mnogih medalja i priznanja.

vinarija
“Glavni motiv naše djelatnosti i naš ponos je Škrlet, sorta koja je zahvaljujući silnom trudu struke revitalizirana i trenutno gradi značajnu karijeru na hrvatskoj i europskoj vinskoj sceni. Kroz svoj rad kao vinogradar i vinar, gledao sam Škrlet kako raste, kako se mijenja kroz vrijeme. Kroz taj razvoj radio sam na sebi; Škrlet je usavršavao mene, ali i ja sam usavršavao njega. Rezultat našeg suživota je 6 stilova vina jedne sorte, autohtonog moslavačkog Škrleta na koje sam posebno ponosan, s kojima sam ispisao povijest, srušio predrasude…”, s osmjehom objašnjava Tomislav Voštinić, vlasnik vinarije.

vinarija
2018. godine Tomislav je, sa svojom ekipom, obnovio postojeću klet i pretvorio je u moderno uređenu kušaonu vina u kojoj spoj starog i autentičnog te suvremenog, dizajnerskog ambijenta daje sasvim novu dimenziju uživanju u vinu.
Voštinić se dosta oslanja na turizam, kušaona je uređena elegantno i toplo, s pogledom na vinograd što upotpunjuje doživljaj. Počeo je nuditi i hranu za grupne posjete – tipične i na domaći način pripremljene i prigotovljene namirnice i jela (iako je moguće dogovoriti i catering s drugačijom ponudom hrane). Na platou ispred vinskog podruma priređuje glazbene večeri uglavnom, organizira razne tematske vinske radionice, a nudi i mogućnost noćenja.
“Plan za skoru budućnost je daljnji razvoj prodaje na vlastitom pragu i izvedba projekta elitnog vinskog turizma, kakav nije viđen u kontinentalnom dijelu Hrvatske.”, pomalo tajnovito odaje Tomislav Voštinić, a doznajemo da se uz vinograd gradi bazen dimenzija 9×6 metara sa šankom gdje će se ljeti gosti moći osvježavati kupanjem i degustacijom vina.

vinarija
Prilikom ovog druženja, ponudu vina vinarije Voštinić Klasnić predstavili su vlasnik, Tomislav Voštinić i enologinja Valentina Tuščić.
Kao piće dobrodošlice ponudili su aperitivni Pjenušac brut – proizveden klasičnom metodom od sorte škrlet. Potom osvježavajuć i lagan, ali pun okusa, mladi Škrlet 2019. te Škrlet unikat 2018. proizveden od probranog grožđa s najboljih položaja vinograda te Škrlet Arhiv 2012., vino u od grožđa vrhunske kojem ima i malo graševine, odležano je u drvu te napunjeno u samo 800 butelja, a odlično paše uz jelo, premda bi mnogi u njemu rado uživali u bilo kojoj prilici. Ugodno iznenađenje je bio Škrlet iz 1996. iz arhive Tomislavovog djeda, kojim je itekako pokazao potencijal ove sorte. Od crvenih vina kušano je vino Red (merlot, cabernet sauvignon, cabernet frank) iz 2016. i za usporedbu iz 2012. godine te Fabula (kupaža pomno biranog grožđa kasnih berbi merlota, cabernet sauvignona i cabernet franka uz dodatak syraha i crljenka iz Nadina), veliko vino s potencijalom za čuvanje, punjeno u magnum boce. Uz desert je poslužen aromatičan i slastan Muškat.
U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama i namirnicama. Kvalitetni tradicijski proizvodi značajno doprinose ruralnom i turističkom razvoju i prepoznatljivosti regije.

vinarija

Vinogorje Moslavina prepoznatljivo je po autohtonoj sorti škrlet, od koje vinarija Voštinić Klasnić proizvodi čak šest stilova vina na čiju raznolikost i kvalitetu itekako mogu biti ponosni.
Uz vina, jednaku važnost imaju i autohtoni specijaliteti tradicijske gastronomije pa je ovom prilikom TZ Ivanić grada predstavila inicijativu pod nazivom “Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta ‘bele kobase’ i ‘moslavačkih vankuša’ te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda” koju je inicirao gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.
Vankuši su napravljeni od tijesta pšeničnoga brašna umiješenog malo tvrđe i razvaljanog deblje nego za štrukle, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna ( nekad se u nadjev stavljao krupno mljeveni kukuruz tzv. jagli ). Bele kobase su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima. Oba su specijaliteta nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.

vinarija
U vinariji Voštinić Klasnić smo ove tradicijske specijalitete kušali uz sljubljivanje sa Škrletom i 100% Premium bučnim uljem Buchusha, koji su također dio inicijative očuvanja tradicijskih proizvoda.
Bitno je napomenuti da smo, osim već nabrojanih vina, kušali i Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja više moslavačkih vinara, koji je pod zajedničkom robnom markom i jedinstvenim dizajnom etikete plasiran na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca.
Mi ćemo se svakako vratiti u vinariju Voštinić Klasnić, a pozivamo i vas da ih posjetite – individualno ili kao grupa te uživate u pogledu, ambijentu, ponudi vina i hrane i društvu domaćina.
Više informacija na:
• Vinarija Voštinić Klasnić: http://vinarija-vk.hr/
• TZ Ivanić-Grada: http://www.tzig.hr/
• G.E.T. Stars oznake: https://centar.get4u.hr/get-stars/8-kategorizacija-vinarija

Fotografije:Silvija Munda,G.E.T. report