Zagreb VINOcom zaštitni je znak predblagdanskog vremena

1
resveratrol

U ovo predblagdansko doba, kada su izlozi mnogih trgovina već okićeni i spremni za najljepši mjesec u godini, najzagrebačkiji hotel, hotel Esplanade, na dva dana odjene festivalsko ruho Zagreb Vinocoma, manifestacije koja u najboljem svjetlu predstavlja hrvatsku vinsku i gastro scenu.
Ove godine na Zagreb Vinocomu bilo je prisutno preko 300 izlagača a zemlja partner za koju se odlučio prof. Ivan Dropuljić, direktor Vinocoma, bila je Slovačka.
Mnoštvo posjetitelja, dobro raspoloženje i ples vinskih kapljica u čaši uz dobar zalogaj dobitna su kombinacija za uspjeh. Uspjeh koji iz godine u godinu raste brojem izlagača i posjetitelja kojih i ovog Vinocoma nije nedostajalo, u dva dana bilo ih je preko 8,000.

Dobro vino u čaši je lijek, znao je reći moj otac ni ne znajući koliko je u pravu. Iako tek gradim i proširujem svoje znanje o vinima pa ću stoga analize ostaviti stručnijima od mene, ipak ću reći par riječi o nečemu što znam a čega mnogi, u stvari, nisu svjesni dok konzumiraju svoju čašu vina. Riječ je o resveratrolu. Resveratrol je otkriven kada su stručnjaci počeli istraživati francuski paradoks koji podrazumijeva prilično obilnu i masnu prehranu Francuza, ali istovremeno i manju pojavu bolesti srca i krvnih žila naspram drugih zemalja, posebno Amerike. Sve je počelo 1990. godine kada je američki novinar Edward Dolnick prvi puta javno objavio ideje prof. dr. Jacquesa Richarda o mediteranskoj prehrani koja štiti zdravlje. Pisao je i o važnoj ulozi crnog vina koje se u mediteranskim zemljama, posebno u Francuskoj, tradicionalno konzumira uz ručak. Stručnjaci, istražujući prehranu, nisu mogli objasniti ovaj fenomen sve dok se nisu koncentrirali na vino. Tako je otkriven resveratrol, tvar iz crnog vina, koji štiti grožđe od plijesni i jaki antioksidans koji ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje: sprečava kljenut srčanog mišića, usporava grušanje krvi, sprečava tvorbu nakupina na mozgu i krvnim žilama. Blagotvoran je kod upalnih bolesti crijeva i dijabetesa.

resveratrolZnanstvenici su utvrdili da najviše resveratrola sadrži sorta chardonnay, križanac pinota crnog i štajerske beline ( Gouais blanc ), čije korijenje seže u zemlju čak do 30 metara. Resveratrol se isto tako nalazi i u sjemenkama grožđa. Slobodno se umjereno možemo osloniti na snagu resveratrola u čaši!

Ove godine festivalska događanja su se spustila i u podrumski dio hotela u prostor Casina, gdje je uz izlagače bilo i posebno događanje naziva : Rapsodija okusa pršuta gdje su posjetitelji mogli uživati u okusima dalmatinskog, istarskog, parma, pata negra, pršuta od crne slavonske svinje te mangulice.
Svakako valja naglasiti i lijepu, tradicijsku gestu humanitarnog karaktera osvježenu novom ekipom koju je uspješno predvodio eno-gastro pisac Domagoj Jakopović Ribafish. On je bio zadužen za brigu o kuharskoj ekipi koja je pripremila zaista atraktivne sadržaje na tanjurima. Prikupljene donacije namijenjene su udruzi Rokotok.
Još jedan uspješan Zagreb Vinocom je za nama. S razlogom nosi titulu najvećeg festivala vina i kulinarstva na ovim prostorima.

Fotografije: Silvija Munda