Europska destinacija izvrsnosti 2019.: Dolenjska

0
Dolenjska

Hotel Šport i Organski vrt

Jutro je, nakon peripetija sa smrdljivim Martinom i prevrućim zrakom u sobi, vrlo brzo došlo. Nakon doručka i fotografiranja ispred hotela Sotelia krenuli smo prema našoj sljedećoj destinaciji – hotelu Šport u Otočcu , gdje nas je na parkiralištu dočekao Matej Jordan te nas poveo u hotelski vrt, koji su imenovali dvorskim jer se u blizini nalazi dvorac Grad Otočec, a vrt se nalazi se na livadi iznad hotela.

Hotel Šport
Hotel Šport

Na stolu nas je dočekala ”šabesa”, osvježavajući bezalkoholni napitak s komadićima voća i listovima mente. Upoznali smo Andreja koji sam obrađuje vrt po principu biodinamike i sve što se u vrtu uzgoji priprema se i servira gostima hotela Šport Otočec, restorana Grad Otočec i termama Šmarješke toplice. Gosti, ako to žele, mogu uz Andreja raditi u vrtu a također sami ubrati povrće za svoj obrok.

Vrt je na vrlo lijepom položaju, s dvije strane okružen šumom a staze posute iverjem daju osjećaj da hodate bosi. U vrtu se uzgajaju blitva, špinat, češnjak, luk, glavati kelj, crveni kupus, kupus, crvena repa, grašak, rotkvice, crvena i žuta mrkve, bob, žitarice, rikola, proljetna salata te ljekovito i aromatično bilje poput melise, timijana, peršina, vrtnog čubra, bosiljka, ružmarina, kadulje, lavande, kamilice, mažurana, origana, mente i vlasca. Tijekom godine dozrijeva i razno bobičasto voće – jagode, ogrozd, ribiz, maline, kupine.

Nakon obilaska vrta i kratkog razgovora zaputili smo se u Hotel Šport gdje nas je Matej odveo u jednu od soba i predstavio nam njen sadržaj čije su posebnosti sportski rekviziti- švedske ljestve i pilates lopta. U svakoj od soba na zidu se nalazi tapeta sa slikom nekog od poznatih sportaša i sportski rekviziti. Cijeli hotel uređen je u ozračju sporta od čega se meni najviše svidio, naravno, bazen ali za plivanje nije bilo vremena. Ispred hotela nalazi se adrenalinski park u kojem svatko može okušati svoje sposobnosti.

Vinski podrum dvorca Grad Otočec

Vinogradarstvo je tradicija okolnog kraja. Dolenjska je poznata po vinskom specijalitetu, koji se ovdje stoljećima uzgaja a to je cviček. I tako smo stigli do još jedne lokacije koja me se dojmila svojom bajkovitošću. Vinski toranj u dvorcu Otočec ima sve što odlikuje pravi vinski podrum – prozračan je , taman, čist i stalne temperature. Naši domaćini dočekali su nas s prepunim stolom dolenjskih delicija kojima je bilo jako teško odoljeti te nam ponudili 4 vina i cviček. Uz zalogaje spremljene posebno za nas krenuli smo s nježnim, pjenušavim roseom vinarije Istenič i dok smo nazdravljali s našim vozačem i njegovom praznom čašom, sommelier je otvorio novu butelju te nam ponudio zeleni silvanac vinarije Frelih, fino, lagano, sortno vino izrazitog mirisa koji podsjeća na mediteransko bilje i suho voće s laganim mirisom prženih badema. Uz to vino zalogajčići su samo klizili.

Uskoro nam je u čaše stigao i crni pinot iz vinarije Sturm. Rubin crvene boje, mirisom podsjeća na džem od jagoda i kupina te se odlično se sljubio s pršutom, sirom i maslinama.
Naš sommelier je čuvao adut za kraj i razoružao sve u grupi predivnim muškatom vinarije Prus kod kojeg prevladava miris muškata ali i svježina limuna, miris ruže i breskve. Definitivno favorit dana.

Iz ugodne atmosfere vinskog tornja preselili smo se u dvorište, jer prekmurska gibanica kolač je koji se mora probati. U spokojnom ozračju dvorca čovjek se mora osjetiti posebnim kad te zaogrne veo priče o dvorcu koji je jedini dvorac na vodi u Sloveniji, smješten na otočiću usred rijeke Krke. U parku koji je nastao na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće rastu brojne autohtone vrste drveća a u rijeci živi oko 32 vrste riba. Posebnost Otočca su bijeli labudovi grbci. Iako je imao mnoge vlasnike i srednjovjekovna osnova dvorca se mijenjala, sačuvano je nekoliko vrijednih arhitektonskih fragmenata koje vrijedi pogledati.

Dvorac Otočec posjetile su mnoge slavne osobe poput Rogera Moorea, Pierce Brosnana, Francoisea Mitteranda, Matthew Perrya, Richarda Burtona, Petera i Henrya Fonde, Albert II, princ od Monaka, Nikita Hruščov i mnogi drugi . Mi smo imali priliku zaviriti u neponovljiv doživljaj minulih vremena oplemenjenih udobnošću današnjih dana. Iza originalnih vrata s brojem 10 našli smo se u ukusno uređenom apartmanu s namještajem rađenim po mjeri, prostranom kupaonicom i sobom za prijeme i savjetovanja.

Ugodno provedeno vrijeme u Gradu Otočcu bližilo se kraju i puni impresija krenuli smo put našeg sljedećeg odredišta.

Nastavlja se…

Mirjana Vidović