URBANOVO – FESTIVAL PUŠIPELA 2022 ZA VINSKE HEDONISTE NOVE GENERACIJE

0

Nakon dvije godine, Urbanovo je zasjalo puninom nekih dobro poznatih ali i nekih novih, oduševljavajućih vinskih kapljica. U organizaciji tvrtke Vinart u dvodnevnu avanturu prema Međimurju -Vrtu Hrvatske, krenuli smo ni ne sluteći kakva nas sve iznenađenja čekaju.

Po dolasku u Čakovec, obišli smo obnovljenu fortifikaciju Starog grada Zrinskih, posjetili Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, osvježili se uz pjenušac vinarije Banfi te se spustili u restoran Stari Grad Čakovec gdje smo uživali u tradicionalnim jelima:  pretepenoj juhi, purici s mlincima i ječmom te nezaobilaznom desertu, međimurskoj gibanici.

Stari grad Čakovec
Foto: M.Vidović
Foto: M.Vidović
Foto: M.Vidović

Zaputili smo se zatim u Centar za posjetitelje ”Med dvemi vodami” u Križovcu gdje se najbolje može vidjeti kako Međimurci vole i čuvaju prirodnu baštinu svog kraja.

URBANOVO
FOTO: ARHIVA CENTRA
FOTO: ARHIVA CENTRA
FOTO: ARHIVA CENTRA

Razgledali smo moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i interpretacijsku brvnaru Moj hrast Adam. Saznali smo sve o plavom leptiru, u kajkavskom narječju matul, kojeg ima sve manje jer ličinke polaže samo u cvijet krvare koja raste isključivo na livadama koje se ručno kose.

URBANOVO
MATULOV GRUNT, FOTO: ARHIVA CENTRA

Matulova gusjenica živi u neobičnoj simbiozi s mravima jer iz svog zatka ispušta slatki sok koji mravi piju te ju tako odnose u svoj mravinjak u kojem se ona hrani njihovim ličinkama. U lipnju, prije nego što mravi postanu aktivni, napušta mravinjak. Na Matulovom gruntu nastoji se očuvati populacija plavih leptira ručnom košnjom livada.

Uz pozdravnu riječ Davida Štampara, nastavili smo naše druženje degustacijom sauvignona, pinota bijelog, sivog i crnog u novoj kušaonici vinarije Cmrečnjak koju je vodio Kruno Filipović. Međimurje se pokazalo kao najpogodnija regija za uzgoj sauvignona i pinota koji vole svježije i umjerenije klime. Vina su visoke svježine, naglašenih sortnih karakteristika, teroarskog karaktera što ih odlikuje mineralnošću. Imali smo priliku isprobati petnaest etiketa različitih stilistika.

Foto: M.Vidović
Foto: Sunčana Barušić
Foto: Sunčana Barušić
Foto: M.Vidović

Večera u hotelu Sv. Martin na Muri bila je odlična ali brzinska, pa se dio ekipe mogao prepustiti uživanju u blagodatima termomineralne vode bogate litijem, selenom i kalijem koja je na ovom mjestu poznata od 1911. godine kada je potekla umjesto nafte.

FOTO: ARHIVA TERMI SV. MARTIN

Bazenski kompleks Temple of Life kreiran je u skladu s holističkom filozofijom, u kojoj um, duša i tijelo moraju biti uravnoteženi. Isprepliću se tu autentični lokalni elementi i dijelovi antropozofske filozofije dr. Rudolfa Steinera koja nadahnjuje kvalitetan život, zdravlje i uživanje. The First Healthness Resort in Europe. Vrijedilo je svake minute.

URBANOVO
Terme Sv. Martin na Muri
foto: M. Vidović

Jutro petka trinaestog nas je nakon doručka odvelo na Mađerkin breg, mjesto u vlasništvu vinarija Cmrečnjak i Štampar. Mađerkin breg samo je nekoliko metara niži od najvišeg vrha u Međimurju. Raspoređen na tri platoa, ime je dobio po Emiliji Krauthaker poznatijoj kao ”Mađerka”. Rođena u Budimpešti, oko 1940. godine se doselila na brijeg kao mađarska balerina i supruga Alojzija Krauthakera. Na brijegu su živjele dvije obitelji, Strahonja na sjevernom a Emilija ”Mađerka” na južnom dijelu. U vremenu iza II. svjetskog rata, obje su obitelji bile uništene. Tek sedamdesetak godina kasnije breg kupuju vinari Cmrečnjak i Štampar. Mađerkin breg je kultno mjesto za druženja na otvorenom.

Željka Balja
Foto: M. Vidović

Na odličnoj radionici u Vinarija Kocijan na kojoj nas je Darko Lugarić, stručnjak za kontinentalna hrvatska vina, proveo kroz trinaest različitih stilistika pušipela iz vinarija Jakopić, Novak, Tomšić, Kerman, Kunčić, Munđarov breg, Preiner, Cmrečnjak, Dvanajščak- Kozol, Štampar i Kocijan.

Darko Lugarić, Foto: M.Vidović
Foto: M.Vidović

Dobro raspoloženi, krenuli smo  na svečano otvorenje Urbanovo 2022 – Festival Pušipela u centar gornjeg Međimurja zaokružiti divnu dvodnevnu inspiraciju na sjeveru Hrvatske.

Foto: Željka Balja
Foto: M.Vidović

Mirjana Vidović