Akademija graševine, prvi integralni vinski hotel u kutjevačkom vinogorju

1

Poziv za posjet kutjevačkom vinogorju i Akademiji graševine, prvom integralnom vinskom hotelu stigao je nenadano ali znajući da je u tom kraju u bilo koje doba divno, što zbog položaja što zbog vrijednih, susretljivih ljudi od kojih svatko ima svoju priču o poslu kojim se bavi, otputili smo se u Slavoniju.
Maglovito, memljivo jutro nije obećavalo uživanje u vožnji ali kilometri su se nizali i prije Pakraca dočekalo nas je sunce te je ostatak puta protekao u trenu. Akademija graševine nalazi se u pitoresknom mjestu Venje, na malenom brijegu okruženom nasadima najčešće uzgajane sorte kutjevačkog vinogorja, graševine. Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u ovom kraju stara je stoljećima te je svojevrsni brend izgrađen strašću vinogradara i vinara.

Entuzijasti okupljeni oko Akademije graševine predstavili su nam svoj projekt kojim žele povećanjem broja smještajnih kapaciteta potaknuti razvoj turističke destinacije koja svoju egzistenciju već ostvaruje kroz vinarstvo i vinogradarstvo. Istovremeno, potencijal različitosti smještaja prepoznat je kao svojevrsno bogatstvo jer autentičnost i stvarna domaćinska atmosfera života lokalnog stanovništva s kojima gost dijeli dio svakodnevnih aktivnosti su visoko na ljestvici potražnje.
Integralni hotel je oblik udruživanja koji svakom pojedinom iznajmljivaču ostavlja dovoljno prostora da zadrži svoje specifičnosti a gostu daje slobodu izbora. Konkurentnost iznajmljivača udruživanjem u integralni hotel postaje veća, dolazi se do većeg broja gostiju i snižavanja troškova jer se isti ravnomjerno raspoređuju.

graševineUz Akademiju graševine koja raspolaže s 10 smještajnih jedinica s vlastitom kupaonicom, prijemnim holom s recepcijom, zajedničkim sanitarnim čvorom, restoranom i zajedničkom prostorijom za boravak gostiju te kušaonicom vina u podrumu pansiona, u sklopu integralnog hotela za goste je te večeri uz tamburaše i bogatu večeru otvorena i ”Vila Enjingi”, impozantan objekt u kojem je 6 komfornih soba s kupaonicom, blagovaonica i prostorija za druženje gostiju, kušaonica vina i mala dvorana za sportske aktivnosti. Vila je smještena usred vinograda s predivnim pogledom na Zlatnu dolinu i zaista je mjesto na koje ćemo se rado vratiti.

Nakon noći provedene u Akademiji graševine gdje smo bili smješteni, svanulo je sunčano jutro s pogledom na vinograd. Bio je to smještaj koji se ne zaboravlja, jer rijetko kada se naiđe na krevet na kojem se leži kao na oblaku i utone u san za nekoliko minuta.

Foto:arhiva vlasnika

Tog jutra u Akademiji graševine predstavio nam se g. Igor Marač, vlasnik Luks bike adventure, turističke agencije koja nudi priliku upoznavanja Slavonije na malo drugačiji način: na dva kotača. Cikloturizam ima sve više pobornika koji žele aktivan odmor i doživljaj a to Luks bike adventure upravo i nudi. U ponudi imaju različite vrste atraktivnih paketa za aktivan odmor i koji god da odaberete sigurni smo da nećete požaliti.
Po završetku prezentacije krenuli smo do objekta g. Zvonimira Škopeca koji je uz puno mašte i osobnog rada, staru štalu pretvorio u dnevni boravak starinskog štiha gdje je postavio i stol za bilijar i zidani kamin u kojem vatra čarobno pucketa. Pored prostorije u kojoj je smješten kamin je jedna velika prostorija koja je prikladna za slavlja do cca 50 ljudi. Uz ovaj jedinstveni dnevni boravak u pripremi su i smještajni kapaciteti u dvorišnim objektima a domaćin je pun iznenađenja koja ne možemo opisati…treba ih probati.

graševine
Sljedeća stanica bila je vinarija Perak, dobro poznata zagrebačkoj vinskoj publici po kvalitetnim vinima. Vinogradi se protežu duž ponajboljeg vinogradarskog položaja kutjevačkog vinogorja- Mitrovca, Lukača i Vetova. Najstariji zasadi njihovih vinograda datiraju iz 1968. godine a najzastupljenija sorta im je graševina kojom je zasađeno 70% nasada. Uz graševinu, baznu sortu imaju i vrhunski chardonnay i sauvignon blanc. Od crvenih vina proizvode cuvee crni, merlot i rose. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni njihov sjajan pjenušac i savršenu ledenu graševinu koju smo također imali prilike kušati.
Poslije još jednog kušanja vina na OPG- u Đurina, uputili smo se na OPG Vido i Turističko seljačko domaćinstvo Baka Ljuba, domaćinstvo koje se bavi preradom višanja, malina, šljiva i marelica te to voće svojim znanjem pretvaraju u fina voćna vina, likere, sirupe i pekmeze.

graševineNa dvorištu su nas dočekali vinom i likerima od višnje i maline, da bi nas zatim uveli u prostoriju na kojem su na stolu bili poslagani pladnjevi s kojih se širio miris djetinjstva… Kobasice, čvarci, kruh namazan s masti i posut paprikom ili češnjakom, domaće kiflice, kozji sir, najmekši kuglof koji možete zamisliti i na kraju kruh s pekmezom – sve njihovo, domaće, autentično. Domaćinstvo je to u kojem ima osmero djece i dovoljno posla da nitko od njih ni ne pomišlja otići iz Hrvatske. Sve što nude gostima sami proizvode na svojem gospodarstvu na kojem je i nasad od dva hektara višnje i maline te 300 stabala šljiva, i po 50 komada marelice i bresaka, svinje, koze, kokoši, konji… OPG Baka Ljuba raspolaže i sa smještajnim kapacitetima pa uz domaće proizvode nudi i noćenje na svom domaćinstvu.

graševine
Nakon zaista ukusnih slavonskih specijaliteta krenuli smo prema našem zadnjem odredištu, u vinariju o kojoj je sve već rečeno, čija su vina dobila mnoga priznanja i nositelj su eko markice koja u suvremeno vrijeme potvrđuje stoljetnu obiteljsku tradiciju proizvodnje grožđa i vina u skladu s prirodnim zakonima.

Naravno, to je vinarija Enjingi u kojoj nas je dočekao njen vlasnik, Ivan Enjingi, hodajuća enciklopedija vinarstva, čovjek za kojeg možemo reći da je vizionarski ispred svog vremena. G.Enjingi 1957. godine preuzeo je vinograde s oko 2000 čokota vinove loze i marljivo razvijao proizvodnju da bi 1972. napustio dotadašnju praksu prodaje vina u bačvama te svojom ponudom vina isključivo u bocama napravio hrabar iskorak u novi period tradicionalnog obiteljskog posla. Na položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac g.Enjingi uzgaja graševinu, rajnski rizling, zweigelt, pinot crni, pinot sivi, mirisni traminac, sauvignon, cabernet sauvignon, merlot i rizvanac.

Uz pratnju čuvarica podruma, maznih mačaka krenuli smo od jednog inox spremnika do drugog i kušajući vino, uz priču, stigli i do arhivskog dijela podruma u kojem, obavijena paučinom, leže vina iz vlastitog vinograda ali i iz cijelog svijeta. Za ovu prigodu g.Enjingi odabrao je graševinu iz 1994. godine. Simfonija okusa, ukratko bismo opisali.

Podrum i cijelo imanje obiluju stotinama praktičnih, inovatorskih rješenja koja je osobno osmislio g.Enjingi jer u doba kada su mu takva rješenja bila potrebna, bilo ih je teško nabaviti. Vrijeme u druženju s g.Enjingijem brzo je proletjelo jer on u svojem bogatom iskustvu uvijek ima još jednu priču i anegdotu više za ispričati i mogli bismo ga slušati unedogled no, morali smo poći nazad i proći kraj njegovih 250 grla Red Angus goveda koje uzgaja na ekološki način. Sjajan čovjek, vinski profesor!


Vratili smo se u Akademiju graševine a naš domaćin Anđelko Ledić sačuvao je pokazivanje svog podruma za kraj pa smo prije povratka razgledali podrum i veliku salu koju naš domaćin uređuje kao konferencijsku dvoranu i mjesto u kojem će se moći održavati razna događanja. Tu je našu urednicu dočekalo iznenađenje u obliku butelje bijelog vina G točka vinarije Galić iz 2018. godine.

Ljubav prema vinarstvu i druženju uz vino osjeća se na svakom koraku ovog malog mjesta koje je idealno za bijeg od gradske vreve. Gastro ponuda i više nego zadovoljavajuća a ni za aktivni odmor ne morate brinuti.

Trebate samo doći.

Tekst i fotografije:Mirjana Vidović