Baranja – miris fiša uz polja zrelog suncokreta

1
baranja

Na poziv TZ Baranje i TZ Bilje – Kopački rit posjetili smo tri vrhunska baranjska restorana da bi našu mini turneju završili na tradicionalnoj Fišijadi – Prvenstvu Baranje i Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša! Baranja u jesen zanosno miriše plodovima rada vrijednih i gostoljubivih ljudi. Vozeći se kroz polja suncokreta koji su pognuli glave čekajući dan žetve stižemo do prvog odredišta.

Čingi lingi čarda, restoran je nastao na mjestu stare Čarde i to je jedina poveznica koju sa starim restoranom ima. Moderan restoran, vlasnice Ines Šobota i Ivane Volarić otvorile su u ožujku ove godine i osim u mnogobrojnim ribljim specijalitetima ovdje možete uživati i u a’la carte jelima te roštilju spravljenom prema tradicionalnom receptu kuće.

Odabrana grupa gastro novinara i blogera ovdje je uživala u čipsu od šarana, carpacciu od srnetine te perkeltu od soma i smuđa uz tradicionalno tijesto sa sirom i prženom slaninom koje smo sljubili uz vina Belje.

Na prostranoj terasi, ogrijan suncem i opijen ugodnim ambijentom čovjek brzo zaboravi na vrijeme pa smo tako i mi htjeli još samo pet minuta. No, nove avanture su nas zvale dalje.

šef kuhinje restorana Citadela Igor Vlatković

Nakon ribe, u restoranu Citadela u Vardarcu smo se uz prezentaciju šefa kuhinje Igora Vlatkovića, upustili u gourmet avanturu te kušali perkelt od autohtonog goveda, slavonsko – srijemske pasmine – Podolac. Taste Atlas ih je ocijenio kao najbolje na svijetu u pripremi fiš paprikaša, a osvojili su i u kategoriji gastronomije, Zlatni suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske.

Perkelt od podolca

Ovo je treća generacija obitelji Lazar, koja osvaja mnogobrojne goste svojom gastronomskom ponudom. Mala zanimljivost! Na Badnji dan pripreme i do 600 kotlića fiš paprikaša, što znači da na taj dan potroše otprilike oko 800 kg ribe.

U Hotelu Lug ( 4*) u vlasništvu Vinka Ručevića (inače vlasnik i vinoteke Vinita o Osijeku) nas je dočekala mala eno – gastro poslastica temeljena na izboru svježih lokalnih namirnica – osvježavajuća salata s dimljenim tolstolobikom te taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća, koje nam je pripremio kuhar Saša Vojnović.

Uz zalogaje smo sljubili Kalazićevu Graševinu i Josićev cuvée. Osim uživanja iza čarobnih vrata hotelskog vinskog podruma u kojem mogu ugostiti veće društvo i očarati vas nekom od 75 ektiketa vina, možete i odmoriti u jednoj od 12 lijepo uređenih soba ili apartmanu uz pogled na čardak, glavnu ulicu, veliko dvorište ili koral.  Ručati ili večerati možete i u jednoj od dvorišnih sjenica, dok se djeca mogu zabavljati na igralištu u divnom zelenom okruženju.

Foto: Nenad Milić

Dan smo završili s Prvenstvom Baranje i Prvenstvom Hrvatske u kuhanju fiša, u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir. Ova manifestacija, osim pripreme fiša, predstavlja tradiciju, kulturu, destinaciju, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj.

I sami smo se okušali u pripremi fiša i od dima isplakali sve suze ovog svijeta. Nismo se plasirali u sam vrh, no bitno je sudjelovati makar i amaterski. Sucima skidamo kapu, jer kušati toliko fiša odjednom i uspjeti odrediti koji je najbolji mogu dobro pripremljeni pojedinci.

Baranja svaki puta ugodno iznenadi svojom ljupkošću i gostoljubivošću i s velikim veseljem očekujemo nova otkrivanja tog mističnog kutka naše zemlje.

Naslovna fotografija: Nenad Milić