VIRTUALNA STRUČNA PSIHOLOŠKA POMOĆ

0
psihološka

UČENICI OPĆE PRIVATNE GIMNAZIJE SPREMNI ZA DRŽAVNU MATURU

Nezavidna situacija u kojoj se nalazimo posljednjih mjeseci nije spriječila gimnazijalce Opće privatne gimnazije u Zagrebu da se na najbolji način suoče sa izazovima i uspješno pripreme za državnu maturu. Iako se većina vraća svom uobičajenom načinu života, učenici OPG-a nastavljaju s online nastavom. Kako su došli do ipak sjajnih rezultata i koja je tajna uspjeha ovih gimnazijalaca otkrila je psihologinja Laura Marković.

„Psihološka podrška u OPG-u za vrijeme trajanja pandemije uzrokovane koronavirusom i nakon potresa organizirana je tako da odgovori na specifične krizne okolnosti u kojima smo se svi našli. Neposredno za vrijeme trajanja krize najvažnije je bilo pružiti podršku roditeljima i učenicima u tome da vrate osjećaj sigurnosti. Nekima su domovi oštećeni u potresu, neki su se morali seliti, trebalo je vremena dok se ne uspostavi mogućnost da se neki učenici vrate na online nastavu. Ovdje je bilo važno da škola pokaže razumijevanje i fleksibilnost te da bude dostupna u povećanoj komunikaciji s roditeljima, što su tajnica i razrednici odlično odradili!“ – ističe školska psihologinja Laura Marković.

Prva psihološka pomoć pružena je u vidu osnovne psihoedukacije o stresnim reakcijama, u vidu jednostavnog savjeta roditeljima da ograniče vrijeme koje provode prateći medijske objave. Psihološka podrška ponuđena je kao resurs škole i svim djelatnicima, čime se komunicira zajedništvo i briga za tim. Uprava škole i samo vodstvo zaslužno je za brzu i organiziranu strukturnu pomoć, kako profesorima tako i učenicima, kako bi se svi što uspješnije uspjeli prilagoditi novonastalim situacijama.

Kroz mjesec dana kada se situacija donekle normalizirala uspostavljena je sustavnija psihološka podrška. Ovo je napravljeno kroz nekoliko aktivnosti: s razrednicima je na tjednoj bazi organiziran briefing gdje se prati stanje učenika i prenose bitne informacije, tajnica je u redovitoj komunikaciji s roditeljima i u toku smo s bilo kakvim izvanrednim okolnostima i drugim važnim informacijama o učenicima, te se na temelju tih informacija planira podrška učenicima u vidu podrške u učenju, psihološkog savjetovanja ili oboje. Cilj ovih aktivnosti je pridonijeti strukturi, stabilnosti i predvidljivosti koje su važne za prevladavanje psihološke krize. 

„S dvadesetak učenika/ca se čujem jednom tjedno po petnaestak minuta do pola sata i pričamo ili mi govore što su odradili od obaveza, što ih čeka. Psihološka pomoć nije jednokratna aktivnost, nego kontinuitet podrške i rutina koja pridonosi osjećaju sigurnosti u stresnim situacijama. U ovom periodu je važna i normalizacija, odnosno slanje poruke da je normalno i očekivano da pokazujemo stresne reakcije, smanjeno funkcioniramo, više ili manje spavamo, jedemo, brinemo se, i slično. Jedna aktivnost u ovom smjeru je sat razrednika na kojem su učenici naprosto mogli reći kako im je kod kuće, nedostaje li im škola, što im se sviđa i ne sviđa u ovoj situaciji.“ – zaključila je Laura Marković, mag psy.

Školsko savjetovanje vrši se putem Skype-a putem kojeg se učenici i roditelji u bilo kojem trenutku mogu javiti i zatražiti stručni savjet ili pomoć. Ono najbitnije je da se tokom online nastave učenici pripremaju za polaganje mature. Koncept učenja i priprema je specifičan i proizlazi iz razumijevanja da je za kvalitetno usvajanje znanja neophodno povisiti satnicu obaveznih predmeta na maturi. U svakome razredu uvećan je tjedni broj radnih sati iz hrvatskoga, matematike i engleskoga jezika te se takav način rada proteže kroz sve četiri godine. Stoga ne čudi činjenica da su učenici OPG-a uspješno savladali sve prepreke koje im je donijela 2020. godina.