Ne dozvolite da vam ljetne infekcije pokvare odmor

1
infekcije

Godišnji odmori obično prolete u trenu, a kako nam ništa ne bi pokvarilo bezbrižno uživanje, mudro je na put ponijeti dobro opremljenu putnu ljekarnu

Znamo dobro kako su crijevne infekcije česte u ljetnim mjesecima, a mnogi su se s njima susreli barem jednom u životu, baš onda kada je najmanje potrebno: pred sam godišnji odmor, na putu do mora ili pak kada već stignemo na svoje odredište. Crijevne se infekcije manifestiraju proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, a u nekim slučajevima se javlja i blago povišena temperatura.

Vrste crijevnih infekcija

Virusne infekcije su kraće, one bakterijske mogu trajati i do nekoliko dana, a zaraza je moguća putem kontaminirane vode, unosom zaražene hrane te kontaktom sa zaraženim predmetima ili osobama. Jedan od poznatijih bakterijskih uzročnika crijevnih infekcija je salmonella čiji se simptomi: glavobolja, povišena temperature, proljev i povraćanje, manifestiraju nakon 12 do 24 sata od konzumacije zaražene hrane.

Visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika crijevnih viroza u hrani pa je i to jedan od razloga zašto se ove poteškoće češće javljaju ljeti. Na godišnjem odmoru cilj nam je upravo to – odmoriti se, stoga nerijetko ne želimo previše vremena gubiti na pripremu obroka. No, upravo cilj da budemo što brži i korištenje namirnica poput mljevenog mesa, mesa peradi te mlijeka i mliječnih proizvoda može biti okidač za razmnožavanje bakterija.

Kako biste smanjili mogućnost zaraze hranom i pićem, pripazite na sljedeće:

  • Redovito perite ruke prije jela, prije pripreme i naravno – nakon odlaska na toalet
  • Svu hranu dovoljno kuhajte ili pecite, izbjegavajte sirova jela od mesa i ribe
  • Obrok koji ste pripremili konzumirajte odmah, najkasnije unutar dva do četiri sata
  • Hranu čuvajte u posudi u hladnjaku, nikako ne na sobnoj temperaturi
  • Voće i povrće obavezno dobro operite prije jela
  • Izbjegavajte pripremu domaćih krema, kolača i jela poput majoneze i sladoleda

Kako se liječe crijevne viroze?

Važno je nadomjestiti tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem i spriječiti dehidraciju. Uz dovoljan unos vode, potrebno je neko vrijeme izbjegavati masnu hranu te proizvode sa sladilima. Pomaže i “pametna spužva” Enterosgel – oralni crijevni adsorbent (enterosorbent). Temelji se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu, primjerice endotoksina i enterotoksina, koje fizički veže na svoju površinu smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva.

  • Siguran je za djecu i trudnice i dostupan bez recepta
  • Uklanja štetne tvari iz organizma
  • Uklanjanjem toksina stvaramo prostor održavanju normalne mikroflore, što je preduvjet za normalan rad crijeva
  • izlučuje se stolicom 7 – 8 sati nakon uporabe, zajedno s tvarima koje je na sebe vezao

Kako koristiti Enterosgel?

Enterosgel uzmite 2 sata prije ili poslije obroka, odnosno uzimanja lijekova koji se uzimaju kroz usta. Trajanje liječenja Enterosgelom je 3-5 dana za akutni proljev i do 21 dan za kronični proljev povezan sa sindromom iritabilnog crijeva, koji je dijagnosticirao liječnik. Prije uzimanja dozu razrijedite u vodi sobne temperature i držite se uputa na pakiranju.

Planirajte uživanje, ali budite spremni i na nepredviđene situacije. Uz dobro opremljenu putnu ljekarnu i malo opreza, uživanje na zasluženom odmoru, gdje god se nalazili – bit će još veće.

ABECEDA KOMUNIKACIJE