Tajnovite plaže na kontinentu koje morate otkriti

0

Ako ste mislili da su najljepše pješčane i šljunčane plaže na moru, niste bili na obalama Drave s pješčanim sprudovima i bajkovitom prirodom ili na Orahovačkom jezeru na padinama Papuka

Samo rijetki za nju znaju. Križnica je prekrasno mjesto, tajanstveni otok na Dravi, posljednji u nekadašnjem Panonskom moru. Do nje možete samo na dva načina, starom skelom ili 250 metara dugim visećim pješačkim mostom iz 1968. Čista egzotika u Virovitičko-podravskoj županiji, koja mami prekrasnim pejzažima i atraktivnim turističkim rutama.

Dravski meandri kakvih nema od Austrije do ušća

Križnicu vole ribiči, rekreativci, zaljubljeni, putopisci, blogeri, promatrači ptica, a u ljetnim vrućinama ne propuštaju je kupači. Nakon osvježenja u rijeci, koja na ovom malom prostoru kreira bajkovite meandre kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav, možete se do mile volje izležavati na pješčanoj plaži ili zaigrati odbojku na pijesku. Ono što je Križničanima mana, gostima je prednost. Izoliranost je danas itekako na cijeni, pa je pravi trenutak da otkrijete ovaj biser pored Pitomače, na samoj granici s Mađarskom.

plaže
Foto: Kristijan Toplak

Pješice do sprudova

Za vrijeme niskog vodostaja, kad se Drava povuče, ostanu prekrasni sprudovi, a najljepši su oni od sitnog pijeska kod Sopja, omiljene plaže i kupališta za stanovnike okolnih naselja, Slatine i Virovitice.

Drava
Foto: Željko Šelimber

Ako nema kiša, Drava je u ljetnim mjesecima uglavnom plitka pa se do pješčanih otoka može kroz vodu, ne dublju od 70 centimetara. Piće se hladi u rijeci, tu se roštilja, priprema kotlovina, miriši pokošena trava, djeca se brčkaju u plićaku, ima i debelog hlada…, prava ljetna idila.

I mi imamo Malu Švicarsku

Jedno od najpopularnijih slavonskih kupališta, Orahovačko jezero, smješteno je u Maloj Švicarskoj. Tako zbog položaja na padinama Papuka nazivaju Orahovicu, gradić u srcu Slavonije. Ispod srednjovjekovnog Ružica grada s pogledom na šume Papuka tamo ljeti uživa više od 250 tisuća kupača iz čitave Slavonije.

Orahovačko jezero
Foto: Luka Sabo

Idealno je za one koji traže uređena kupališta, uživaju u rekreaciji i cjelodnevnom odmoru. Tamo možete kampirati, roštiljati ili ručati u restoranu. Iako je riječ o umjetnom jezeru nastalom sredinom prošlog stoljeća izgradnjom nasipa, zbog stalnog dotoka svježe vode iz vlastitih izvora, iznimno je čisto, a na ispitivanjima voda se redovito ocjenjuje izvrsnom.

Više na: http://www.tzvpz.hr/

Naslovna fotografija: Kristijan Toplak

LOLIPOP