Oni imaju sve! Od tradicionalnog do čobanca 22. stoljeća

0
Foto: Dear Leader Joe

Tri vrhunska vinogorja, najbolje graševine, kvalitetne lokalne namirnice, izvrsna tradicijska kuhinja i njezine moderne varijante – Požeško-slavonska županija raj je za gurmane

Neće ga propustiti istinski ljubitelji slavonske kuhinje, u njemu će uživati i oni koji prvi put posjete ovaj dio Hrvatske, u ponudi je gotovo svih restorana koji drže do tradicije, a niti jedna proslava ne može proći da se ne krčka u kotliću na otvorenoj vatri nekoliko sati. Čobanac je pravi gurmanski hit, nezaobilazno jelo u Požeško-slavonskoj županiji. S najmanje tri vrste mesa, ne štedi se na začinima, posebno na mljevenoj crvenoj paprici, pa ga možete kušati od najljućih do nešto blažih varijanti. Sve ovisi o ukusu kuhara i njegovoj  kombinaciji friških namirnica i začina. Pravi majstori kažu kako kotlić treba biti dva puta veći od količine čobanca, a za dobar okus presudno je i bijelo vino vrhunske kvalitete, a takvih vina barem u Požeško-slavonskoj županiji ne nedostaje.

Tradicionalan čobanac foto:Rene Karaman

U ljubavi i kuhinji sve je dozvoljeno, pa osim u tradicionalnim varijantama, u Požeško-slavonskoj županiji možete uživati u čobancu 22. stoljeća. Ovu street food verziju u friškom pecivu za ljubitelje moderne kuhinje kreirao je tim Funky Fooda u Požegi.

Funky Food čobanac

Pobornici originalnog čobanca, onakvog kakav se kuha stoljećima, svoju porciju potražit će u restoranima s oznakom Okusi Zlatne Slavonije s najfinijim lokalnim i tradicijskim jelima. Tamo ćete teško odoljeti mirisima i okusima kruha iz krušne peći, čvarcima, sušenoj slanini, šunki, kulenu, kulenovoj seki, švarglima, fiš paprikašu, specijalitetima od divljači, sarmi, vinogradarskom ćevapu, pastrvi na žaru, kuhanom dimljenom šaranu, …, ali vrhunskim poslasticama poput salenjaka, makovnjače, orahnjače, trganaca sa sirom, štrudli od jabuka, tačkrla ili knedli…

Požeški vinogradarski ćevap

S tridesetak vinarija u tri vinogorja: Kutjevo, Požega-Pleternica i Pakrac, Požeško-slavonska županija poznata je vinska destinacija u kojoj graševina daje vrhunske rezultate i široku paletu vina, od mladih i svježih do odležanih i predikatnih. Prava senzacija za nepce!

Više na: https://tzzps.hr/

LOLIPOP KOMUNIKACIJE