Preporuke za online izdanje Festivala tolerancije

0
online

U zadnja tri dana online izdanja 14. Festival tolerancije, između ostalog, ne propustite izvrstan film Iuventa – Brod spasa i diskusiju o zaštiti europskih vrijednosti. Program je besplatan 

Filmski četvrtak od 17 sati na web stranici festivala donosi snažan i dirljiv film Iuventa – Brod spasa u režiji Michelea Cinquea u kojem pratimo priču o brodu za spašavanje migranata. U 15 misija koje izvela Iuveta spašeno je čak 14 tisuća izbjeglica. No, 2017. optuženi su da vode “taksi službu” za krijumčare. Ova složena priča obuhvaća i dramu spašavanja i političko buđenje mladih protagonista i odlična je uvertira u diskusiju o zaštiti europskih vrijednosti koju možete pratiti uživo na festivalskom webu u petak u 18 sati. Govornici će biti Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious, Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Mato Škrabalo, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za multilateralu i globalna pitanja MVEP-a i Krešimir Kopčić, savjetnik ministra vanjskih poslova za migracijsku politiku i Uniju za Mediteran, a moderatorica je Jasmina Popović, novinarka HRT-a.

festival
Iuventa

Zanimljiv švedski film Amateri bio je uvod u diskusiju Kako potaknuti mlade na angažman u društvu? Jesu li mladi u Hrvatskoj pasivni? Kako se mogu izboriti za svoja prava? Koja je uloga države u tim procesima? Ovo su neka od pitanja na koja su odgovore pokušale dati Nevena Balažević iz Inicijative mladih za ljudska prava, Lora Vidović, pučka pravobraniteljica i Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz moderatoricu Jasminu Popović.

Nevena Balažević istaknula je kako situacija nije obećavajuća jer istraživanja pokazuju da samo pet posto mladih sudjeluje u volontiranju, općenito su nezainteresirani za pitanja civilnog društva i inertni za suprotstaviti se diskriminaciji i netoleranciji, a Violeta Simeonova Staničić kako izostaje potpora institucija i građanski odgoj.

“Obrazovanje na prvom mjestu, educiranje o ljudskim pravima i uključivanje mladih u rad civilnog društva početak su i kraj procesa. Mlade ljude treba osnažiti da se bore za svoja prava”, zaključila je Lora Vidović.

U petak ne propustite Profil, dokumentarni prvijenac režiserke Lize Mandelup o tinejdžeru Austynu Testeru koji pokušava pobjeći od siromaštva i života u ruralnom Tennesseeju i postati slavan na društvenoj mreži YouNow.

Zadnji festivalski dan donosi litavski adut u borbi za Oscara, film Nova Litva, koji nas vodi na kraj 30-tih prošlog stoljeća. Predviđajući predstojeći rat u Europi, litvanski geograf Feliksas Gruodis dolazi na ideju da spasi svoju zemlju uspostavljanjem litvanske kolonije u inozemstvu. Plan je masovni egzodus u takozvanu “rezervnu Litvu” u slučaju okupacije. Filmovi su besplatni za online gledanje, a svaki će biti otvoren 24 sata.

Ovaj je projekt sufinanciran sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog projekta isključiva je odgovornosti udruge Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.

http://www.festivaloftolerance.com/

LOLIPOP KOMUNIKACIJE