Zagreb na svjetskoj karti obilježavanja XX Tjedna talijanskog jezika u svijetu

1
talijanskog

Talijanski institut za kulturu u periodu od 19. do 25. listopada 2020. u sklopu obilježavanja XX tjedna talijanskog jezika u svijetu organizira brojna događanja

Tema ovogodišnjeg Tjedna talijanskog jezika u svijetu je talijanski između riječi i slike: grafiti, crteži, stripovi te će se u sklopu manifestacije koja promiče talijanski jezik kao važan jezik klasične i suvremene kulture održati izložbe, webinari i predavanja na više zagrebačkih lokacija.

Listopad posvećen talijanskoj kulturi

Tjedan talijanskog jezika u svijetu organizira kulturna i diplomatska mreža talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije. Od prvog izdanja Tjedna talijanskog jezika, koji je nastao na inicijativu tadašnjeg predsjednika talijanskog jezikoslovnog društva Accademia della Crusca, ova manifestacija se svake godine u trećem tjednu listopada  posvećuje nekoj posebnoj temi koja služi kao nit vodilja u organizaciji izložbi, predstava, susreta s piscima, intelektualcima, učenjacima i umjetnicima.

Ovogodišnje izdanje – između riječi i slike

Ove je godine Tjedan talijanskog jezika posvećen grafitima, crtežima i stripovima pa će hrvatska javnost imati priliku bolje upoznati talijanske ilustratore svjetskog renomea na izložbi Ilustracije za Gianni Rodari – 21 crtež – 21 vizualna interpretacija, nastavnici talijanskog jezika usavršavat će se putem webinara koje Društvo Dante Alighieri Zagreb i Udruga Dante Alighieri Zadar organiziraju u suradnji s Talijanskim institutom, a ljubitelji stripa moći će uživati u izložbi Kako neki od Talijanskih crtači stripa vide Zagreb (u suradnji s Festivalom Crtani romani šou). Kao posebno iznenađenje najavljeno je predstavljanje Lea Ortolanija – jednog od najvažnijih strip umjetnika današnjice.

Zainteresirana javnost moći će saznati više o značenju i pristupu grafitima kao vrsti umjetnosti putem predavanja prof. Nicole Guerre koje je Talijanski institut za kulturu organizirao suradnji s Odsjekom za Talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

ABECEDA KOMUNIKACIJE