Sjajan izbor za odmor! Vrijeme je da otkrijete Pelješac

2
Na poljima bijelog stonskog zlata,TZ Ston

Otputovati jeftinije, bolje, dulje, kvalitetnije, sigurnije? Najveći dalmatinski poluotok ovog je ljeta apsolutni hit. Evo i zbog čega!

Dingač ili Postup, možda plavac iz Ponikava ili s područja Dranča? To će vam na Pelješcu biti najveća briga. S pelješkim vinima ne možete pogriješiti, ovaj poluotok u svijetu je poznat po moćnim plavcima koji griju obraze i oduševljavaju najzahtjevnija nepca.

Pelješac
TZ Orebic

Festival peljeških podruma 

Od velikih poljoprivrednih zadruga, poznatih imena u svijetu vinarstva, do malih butik vinarija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od Stona, Putnikovića, Janjine do Potomja, Orebića i Trpnja, vaš će se odmor pretvoriti u eno-gastro putovanje za pamćenje. A planirate li na jug do 15. lipnja, u vrijeme trajanja prvog Festivala peljeških podruma, u 53 objekta očekuju vas promotivne cijene. U vinarijama, podrumima i vinskim barovima 20 posto popusta na vinske etikete, a u restoranima i konobama dva menija, od 120 i 180 kuna. Ima li bolje pozivnice za posjet Pelješcu?

Pelješac
Postup,foto Andrea Šain,TZ Orebic

Za bonkuloviće 

Zrno stonske soli, kap, dvije maslinovog ulja, poznate malostonske kamenice, mediteransko samoniklo bilje, oborita riba, plodovi mora i naravno, čaša, dvije vina i eto recepta dalmatinske dugovječnosti. Za kraj zasladite se bruštulanim mjendulima, tortom od makarula ili hrostulama.

Pelješac
Bruštulane mjendule

Za sportske tipove

Obujte planinarske cipele i kroz maslinike i vinograde otkrijte ljepotu peljeških brda. Ako ste u dobroj formi popnite se jednom od četiri staze na najviši vrh Svetog Iliju. Vjerujte, isplati se svaki metar! S njega – sve do Italije, puca pogled od milijun dolara.

Pelješac
Šetnja kroz ljekovito bilje

Na Pelješcu možete zavrtjeti pedale Napoleonovim putem ili nekom od brojnih biciklističkih staza, joggirati ili trčati uz more, naučiti roniti s bocama, a ako ste strastveni surfer sigurno vam je Viganj pored Orebića omiljena destinacija.

Za „kulturnjake“

S čak 5,5 kilometara Stonske zidine druge su po duljini u svijetu, iza Kineskog zida. Izgrađene su u 14. stoljeću kako bi se zaštitila Stonska solana koja godišnje, onako po  „starinski“ proizvodi dvije tisuće tona vrhunske soli. Cestom od Stona prema Orebiću i Trpnju proći ćete ambijentalnim mjestima u središtu poluotoka, poput Janjine s Kneževim dvorom, gotičkom crkvom sv. Vlaha i crkvicom sv. Stjepana.

Pelješac
Obilazak stonskih zidina
Škojera, autor Baldo Mirković, izvor TZ Trpanj

U Orebiću posjetite Pomorski muzej, bacite pogled s vidikovca crkve Gospe od Anđela, koju su orebićki kapetani pozdravljali sirenama i svratite do Trpnja, mjesta na sjevernoj strani poluotoka s nekoliko lijepih crkvica i ostacima antičke gradine.

Više na:

https://www.facebook.com/visit.peljesac

https://www.instagram.com/visit.peljesac/

 

LOLIPOP