Slovenska vinarija Verus prilično je cijenjena među vinskim znalcima, a i u Hrvatskoj postaje sve popularnija

0
verus

„Poznata britanska vinska kritičarka Jancis Robinson u više je navrata pisala kako voli vina s Verus potpisom, a Verus i u Hrvatskoj ima svoj krug kupaca koji znaju prepoznati dobru vrijednost za novac“, ovako priču o vinariji Verus započinje Robert Samek, vlasnik vinoteke Vintesa gdje se nedavno održala promocija njihovih novih berbi.

Na kušanju je bilo ukupno 6 etiketa: Verus Sauvignon 2020., Verus Chardonnay 2020., Verus Rajnski rizling 2020., Verus Sivi Pinot 2020., Verus Šipon 2020. i na kraju Verus Crni pinot 2015.

Vinariju su osnovala tri dobra prijatelja Rajko Žličar, Božidar Grabovac i Danilo Šnajder , sva tri s bogatim vinskim „backgroundom“, a u skladu s tim je i poruka na njihovim elegantnim buteljama: „Posvećeni obiteljskoj tradiciji i prijateljstvu“.

Verus

„Kod odabira imena vodilo nas je ono u što najviše vjerujemo, a to je biti iskren prema sorti, prema terroiru i, na kraju krajeva, prema samima sebi“, ovako Danilo Šnajder, jedan od Verusovih osnivača, objašnjava simboliku imena Verus koje na latinskom znači istinski, izvoran, pravi, nepatvoren itd.

Osim Jancis Robinson, o njihovim vinima pisali su brojni svjetski mediji od Decantera, Financial Timesa pa do popularnog vinskog bloga Wineanorak Jamie Goodea. Vina su prepoznata kao ekstraktna, sortno vrlo prepoznatljiva, živahna i osvježavajuća s relativno niskim postotkom alkohola. Najviše pažnje posvećuje se sirovini u vinogradu, a 2018. završena je i nova moderna zgrada vinarije s najsuvremenijim proizvodnim pogonom odakle godišnje izađe oko 140.000 butelja.

Verus
Verus Sauvignon blanc 2020

Za one koji se tek susreću s ovim vinima, ove dvije etikete su, zaista, nezaobilazna stanica:

VERUS SAUVIGNON 2020., 12,5 % alk. vol.

Vinogorje: Ljutomer – Ormož

Cijena: 80,00 kn

Suho bijelo vino svijetložute boje sa zelenkastim odsjajima u čaši. Iako se pokazalo izvrsnim osvježenjem na vrućim temperaturama, ono je definitivno puno više od toga. Ono je prilika za uživanje u vrhunskom vinskom materijalu kojemu izrazito pašu pedološko klimatski uvjeti u vinogradima na brežuljcima oko Jeruzalema. Sastav tla u kojem dominira lapor i porozni vapnenački pješčenjak te klima s hladnim noćima i vrućim danima daje mu ekspresivnost i osvježavajuću voćnost. Na finišu dodir mente i bosiljka. Jancis Robinson našla mu je samo jednu manu – prebrzo se pije.

VERUS PINOG GRIS 2020., 13,0  % alk. vol.

Vinogorje: Ljutomer – Ormož

Cijena: 80,00 kn

Suho bijelo vino srednjeg tijela kojeg svi ljubitelji sivog pinota trebaju čim prije staviti na listu za kušanje. Vino ima ekstraktnost alzaških sivih pinota s twistom voćnosti i živahnosti karakterističnih za talijanske pinote tj. pinot grigo iz talijanske pokrajine Friuli. Ovaj dvostruki karakter zaokružen je u jedinstvenu i harmoničnu cjelinu koja pruža neizreciv užitak u ispijanju. Na nosu arome breskve i citrusa koje se odlično nadopunjuju s mineralnošću na nepcu. Vino u cijelosti ispunja usnu šupljinu i stvara vinsko iskustvo za pamćenje. Kad kažemo „uzbudljivo“, mislimo upravo na ovako nešto.