Spektakl u Međimurju: HGSS-ovci se spuštali s vidikovca sa zastavom, naveliko slave nagradu za održivost

1

U Međimurju ne prestaju govoriti o istaknutoj srebrnoj nagradi koju su proteklog tjedna, župan Matija Posavec i direktor turističke zajednice Rudi Grula, preuzeli uime Međimurske županije na pozornici globalno prepoznatog turističkog expo-a „ITB Berlin“. Konferenciji za medije koju su u Međimurju organizirali u to ime prisustvovao je i veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan. Slovenija je, inače, prva u svijetu prepoznata kao „zelena država“, dok broji više od 50 certificiranih „zelenih“ turističkih destinacija.

Župan Matija Posavec

Veleposlanik Republike Slovenije, Nj. E., Gašper Dovžan pohvalio je napore koje u Međimurju poduzimaju po pitanju brendiranja kao zelene i održive regije u Hrvatskoj kao ‘prvi slovenski susjedi’: „Upućujem svima čestitke na nagradi za koju vjerujem da će ubrzati suradnju u turizmu. Nagrada je došla u pravo vrijeme kada se otvaraju interACT projekti koji potiču projektnu suradnju u prekograničnom području. Granica nas u ovome slučaju ne razdvaja, već spaja, što dokazuje i ova nagrada za održivost“.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je nagrada rezultat koji nije „došao preko noći“, već da je rezultat predanog, mukotrpnog i strateški planiranog rada: „Zaštita prirode i okoliša, unapređenje kulture, eno-gastro turizam, održivost sve je to ponuda na čijem razvoju radimo, a ono najbitnije je da sve to ostavimo, kome, nego budućim naraštajima. Također, ova nagrada pripada svakom stanovniku Međimurja koji neumorno i predano brine o uređenosti svoga zavičaja i okućnice“, istaknuvši pritom ponos što je taj rad i trud prepoznala struka na svjetskoj razini dodijelivši Međimurju ovu prestižnu nagradu.”

Na konferenciji su prisustvovali i predstavnici Zrinske garde Čakovec te najmlađi predstavnici Međimurja u tradicionalnoj međimurskoj nošnji. Kada su hrana i piće u pitanju, zna se da je tu Međimurje „kod kuće“ pa su osigurali svim uzvanicima nezaboravne okuse međimurskog kraja u suradnji s ekološki certificiranim OPG-ovima, domaćim proizvođačima. Tu je i pogled na vizuru Međimurja koja se ponajbolje vidi s Vidikovca Mađerkin breg, gdje je konferencija i održana.

„Prva smo certificirana regija u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe, a tek četvrta na svijetu, nije li to razlog za slavlje“, rekao je dugogodišnji direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te istaknuo da ovo postignuće, za koje je trebalo više od godinu dana rada, ne bi bilo moguće postići bez sinergije svih dionika turističkog gospodarstva Međimurja.

Kako se i pisalo proteklog tjedna, Međimurska županija, kao regija, dobitnik je istaknute srebrne nagrade za održivost u turizmu koju dodjeljuje međunarodna organizacija Green Destinations. Međimurje je dobivanjem ovog certifikata osiguralo službene oznake „zelene i održive“ turističke destinacije, a za 24 mjeseca ih očekuje proces reevaluacije nakon kojeg Međimurje može otići korak dalje i postići zlatnu nagradu.