Vinarija Kabola ima recept za savršen spoj: šparoge i Malvazija

1
KABOLA

Uz vrhunsko maslinovo ulje i čašu Malvazije Unica iz poznate vinarije Kabola pored Momjana i najobičnije jelo poput fritaje sa šparogama dobije dozu luksuza. Ima li bolje pozivnice za proljeće u Istri?

Prepune su vitamina i minerala, prije svega folne kiseline, kalija i vitamina B kompleksa, jačaju kosti, smanjuju „loš“ kolesterol, čiste tijelo od toksina, smanjuju i razinu homocisteina, glavnog krivca za razvoj srčanih bolesti…. Šparoge se s pravom nazivaju superhranom. Nije samo zdrava, ova proljetna delikatesa izvrsna je i u svim kombinacijama na tanjuru, a poseban je specijalitet u Istri. Tamo je možete dobiti u fritaji, u kombinaciji s istarskim fužima, u rižotu, a kao salata ili juha pružit će pravi užitak.

KABOLA

„Kap, dvije istarskog maslinovog ulja točka su na ‘i’ svakom jelu, pa tako i onom sa šparogama. Pojačat će okus ovog iznimno zdravog i ukusnog samoniklog bilja koji se po širem obalnom pojasu Istre bere od ožujka do konca svibnja“, kaže Marino Markežić, vlasnik poznate vinarije Kabola i pravi znalac kad su istarski specijaliteti u pitanju. Njegovo maslinovo ulje vrhunske je kvalitete, a tek kad sa šparogama sljubite čašu vrhunske Malvazije Kabola?!

Macerirana ili svježa? Izbor je na vama!

Zbog harmonične fine gorčine u aftertasteu macerirana Malvazija Unica lijepe slamnato žuta boje, savršeno će se sljubiti s gorkim okusom šparoga. ‘Na prvu’ će vas osvojiti miris zrele kruške, koju prati nota suhe trave, badema i smokve. Za ljubitelje svježih vina suha Malvazija Istarska Kabola pravi je izbor. Ugodne je mineralnosti, izvrsnog, izbalansiranog, intenzivnog okusa, vrlo je pitka, s notom breskve u aftertasteu.

KABOLA
Malvazija Unica

Šparoge su prava inspiracija za chefove i kuhare amatere, a mnogima su najdraže u najjednostavnijoj kombinaciji, onoj s jajima. Vlasnik vinarije Kabola, koji je prije otvaranja vinarije imao jedan od najpoznatijih istarskih restorana, ima provjereni recept s kojim nećete pogriješiti ako vam kuhanje i nije jača strana.  Dovoljna vam je vezica šparoga, pet jaja, nekoliko „feta“ istarske špalete, jedna manja vezica mladog luka, sol, papar i naravno maslinovo ulje Kabola.

Drvenasti dio šparoga svakako odvojite, vrhove kratko blanširajte u vodi. Mladi luk narežite na sitno te ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša. Potom dodajte slaninu i kad malo ‘pusti sok’, dodajte jaja. Natočite čašu Malvazije Kabola i uživajte u trenutku ili još bolje sjednite u auto i krenite za Istru. Proljeće je tamo čarobno!

LOLIPOP