Visovac, zelena oaza mira

1
Visovac

Ove godine ukazala mi se prilika posjetiti Visovac. O tom malenom otočiću smještenom u NP Krka, čula sam divne priče ali da, najbolje i najljepše osjetiš tu divotu kad sam nogom stupiš na njegovo tlo.

Visovac

Trenutno su na otočiću tri franjevačka svećenika i četiri novaka kojima je ovo u neku ruku jednogodišnji test izolacije tzv. kušnja prije nego što krenu na Teološki fakultet da bi postali svećenici. Do prije šezdeset ili sedamdeset godina tu je bilo i po dvadeset svećenika, 30 novaka a prisutne su bile i časne sestre.

Visovac

Visovac kakav danas poznajemo nastao je ljudskom rukom na stijeni koja se zvala Bijela stijena. Godinama su fratri lađama dovozili materijal i stvarali svoju oazu za mir i kontemplaciju. U 14. stoljeću najprije su to učinili Augustinci tzv. pustinjaci koji su željeli biti izolirani od svijeta. U 15. stoljeću bježe pred Turcima a pet godina nakon njihovog odlaska, sredinom 15. stoljeća stižu Franjevci iz Bosne. Franjevci su i dan danas na otočiću koji su morali napustiti u 17. stoljeću zbog Mletačko-osmanskog rata tzv. Kandijskog rata. Proveli su u Šibeniku 25 godina u progonstvu a vratili su se kad im je turski sultan pisanim dokumentom dozvolio povratak. Dokument se čuva u muzeju na Visovcu.

Visovac
Bijela stijena

Navoženje zemlje na stijenu trajalo je kroz period od 300 godina i danas je otočić 160 m dugačak i 100 m širok. Samostan posjeduje vrijednu arheološku zbirku, knjižnicu s vrijednim primjercima i zbirku povijesnih predmeta.

Crkva na Visovcu, prvotno sagrađena u gotici, pri kraju 17. stoljeća produljena je i povišena te je lađa dobila oznake baroka. Posebnost unutrašnjosti crkve su dva glavna oltara – Gospe od Milosti i Svetoga Križa i orgulje iznad oltara jer obično se u crkvama orgulje nalaze uznad ulaza.

Visovac

Do Visovca možete doći s mjesta Stinica ili Remetić, s kojih plove čamci do samog otočića. Nedjeljom su, u terminima misa, polasci besplatni a ostalim danima čamci plove po cjeniku i plovidbenom redu NP Krka.

Visovac

Mir Visovca zagrli dušu svojom energijom, misli se utišaju a tišina gromko govori. Ljepota prirode koja oduzima dah. Mjesto gdje nebo ima najsavršenije ogledalo.

Sve fotografije snimljene su pametnim telefonom Samsung Galaxy Note20. Zahvaljujem agenciji Millenium promocija i Samsung Hrvatska na omogućavanju korištenja ovog senzacionalnog uređaja.

Mirjana Vidović

Fotografije: Mirjana Vidović