Hvar, otok vina i lijepih uspomena

2
Hvar

Hvar, naš najsunčaniji otok, tog nas je jutra dočekao umiven kišom, raščupan jakim jugom, tmuran i namršten, otprilike kao netko kome jutra nisu omiljeno doba dana. Nismo se dali smesti i cestom od trajektne luke produžili smo do Jelse. Navigacija je malo štucala, što će se sljedećeg dana pokazati kao dobitak na lotu, no ipak smo sretno stigli do prvog odredišta, hotela Hvar u Jelsi.

PZ Svirče

Nakon brzinskog osvježenja u sobama hotela, uputili smo se u PZ Svirče, smješteno u malom pitoresknom naselju istog imena podno Svetog Nikole, najvišeg vrha na otoku, između Vrbanja i Vrisnika i tako započeli svoje upoznavanje s Hvarom, otokom vina. PZ Svirče ima dugu povijest zadrugarstva koja seže u 1929. godinu kada je utemeljena pa sve do danas kada je proizvođač vrhunskih vina specifične kvalitete od kojih se ističe ”Ivan Dolac”, jedno od najboljih hrvatskih vina. Berba grožđa ove se godine odvijala u netipičnim uvjetima za ovo doba, dvotjedna kiša ometala je radove i svaki ”suhi” trenutak bio je dragocjen, stoga nas je Andrija Carić, direktor PZ Svirče, uz ispriku što mora žuriti dalje, proveo kroz ponudu PZ Svirče. U vremenu koje nam je posvetio doznali smo da vino proizvode od sorti : plavac mali, bogdanuša, prč, maraština, pošip, darnekuša, trbljan.

hvar

Uz slasne zalogaje kušali smo bijelu kupažu Hvar, Bogdanušu 2018, Pošip 2019 te Pošip De Luxe 2018 kao najzanimljivije vino od bijelih sorti. Od crnih vina ponudili su nam bazni Plavac, zatim Plavac Riservu 2014, kao kombinaciju grožđa sa sjeverne i južne strane otoka te za kraj Plavac de Luxe 2011. Na etikete njihovih vrhunskih vina stavili su pečat s grčkim novčićem kantariusom u čast starih Grka.

Moj prvi doticaj s proizvodnjom vina bio je upravo u ovoj vinariji prije pune 43 godine kada sam uz prijatelja iz djetinjstva, Josipa Carića, imala najljepše bosonogo ljeto dok je moj otac gradio prostorije ove vinarije. Slike djetinjstva redale su se i kada su kooperanti u muljaču istovarili grožđe i prisjetili me scene kada je ta ista muljača u ljetu 1977. bila najljepši tobogan jer djeci jako malo treba da bi bila sretna. Sjetih se riječi svog oca: ” Najljepše je graditi, jer uvijek ostane nešto iza tebe. ” A iza njega ostalo je puno toga…

hvar

hvar

Vinarija Ahearne

Nakon što je dugo tražila lokaciju, svoju vinariju Joanne Ahearne smjestila je u staru zgradu PZ-a Vrisnik. Irkinja s britanskom i australskom putovnicom i jedna od 409 ljudi u cijelom svijetu s titulom Master Of Wine s 25 godina iskustva u vinskom svijetu. Kušanje vina u Splitu 2014. godine dovelo je Jo do vrlo hrabre odluke da ostane u Hrvatskoj. Vinarija je okružena zelenilom koje nemilosrdnim zagrljajem propadanja obavija nekoć najpopularnije cestovne radnike, Tamiće . U kaotičnom plesu prirode stvaralaštvo Jo Ahearne balansirano je do u tančine. Štoviše, njena ljubav prema stvaranju vina je razvijena do te mjere da grožđe za svoj Pošip na Hvar dovozi s Korčule a bere ga u tri navrata. O grožđu i stvaranju vina priča s takvim entuzijazmom i strašću da ju možete slušati satima. Nama je od svojih pet vina koja proizvodi ponudila četiri. Ljubav prema Pošipu najbolje se prezentirala kroz divno, nježno vino Pošip 2019. koje nam je na naše oduševljenje najprije ponudila.

hvar

Uz priču o čaplji koja se nalazi na etiketi njenih vina a predstavlja dio obiteljskog grba, slijedilo je vino Wild Skins iz 2018. , stvoreno maceracijom kuča i bogdanuše s Hvara i pošipa s Korčule, zlatnožute boje, voćnih i mednih nota isprepletenih s okusima aromatičnog bilja. Totalno divlje i nepoznato baš kao što mu i ime sugerira.

hvar

Jo je napravila vino u čast svog oca i nazvala ga Terrence Patrick. Kupaža darnekuše, plavca malog i pošipa ubranih u hvarskim vinogradima, gdje svaka sorta daje najbolje od sebe u ovom vinu. Vino je vrlo pitko a Jo kaže da je htjela crno vino koje može piti tijekom vrućeg ljeta. Mi joj priznajemo da je uspjela u tome.

Zadnje vino koje nam je poslužila je plavac mali nazvan South Side napravljen od grožđa s južne strane otoka s lokacija Svete Nedjelje i Jagodna.

Rosina, rose od darnekuše koji je posvetila majci, nismo uspjeli probati jer je sve rasprodala.

Jo radi male količine vina i njezina vinarija spada u kategoriju butik vinarija. A kada su vina toliko posebna, prije odlaska nije problem spontano zaplesati i nekoliko koraka engleskog valcera…

Naslovna fotografija: Grant Richie

Mirjana Vidović