Berba plavca malog u Vinariji Braća Plančić

0
Plančić

Uz čašu Ager Reserve 2016 iz Vinarije Braća Plančić, nije se teško prisjetiti ovogodišnje berbe na Hvaru. Nakon tmurnog jutra, sunce je razmaknulo oblake a Antun Plančić najprije nas je odveo na uzvisinu s koje je pucao pogled na starogradsko polje, poznatije kao Ager. Dio je to otoka Hvara još u antičko doba podijeljen u 73 jednake parcele i zbog svoje je iznimne povijesne vrijednosti 2008. g. upisan na UNESCO listu svjetske baštine.

Berba u vinogradu na posebnom položaju

Berbe grožđa su mi oduvijek bile doživljaj i voljela sam pomagati. Kada sam dogovarala berbu, Antun mi je otkrio u čijem vinogradu ćemo brati grožđe ali to je morala ostati tajna dok nismo stigli na lokaciju jer, moralo je biti i malo iznenađenja.

Plančić
Jovanin Plenković Foto: Ivan Bengeri

S velikim veseljem došla sam ”dati ruke” u vinograd u kojem nas je čekao njegov vlasnik, Jovanin Plenković, stric predsjednika hrvatske Vlade, vitalan i lucidan 90-godišnjak koji sam obrađuje svoje vinograde, brine o sto maslina i nekoliko apartmana. Pričao je o stvaranju života s ove i one strane Atlantika, pomaganju obitelji u teškim vremenima i naposlijetku gastronomskim užicima kojima se prepušta nakon napornog rada. A uživa u pečenom bunceku kojeg, zbog zdravlja, ne smije jesti baš u velikim količinama ali taj užitak ipak s vremena na vrijeme prošverca do svog tanjura. Pohvalio se da kući iz večernjeg izlaska stiže kao mladić, u rane jutarnje sate. Bespogovorno smo mu povjerovali.

Plančić

Ručak u vinariji

Da ne bi samo slušali o gastronomiji, nakon sat vremena provedenog u vinogradu, uz smijeh i grickanje crnih, slatkih bobica, uputili smo se u vinariju Plančić na ručak.

Slani inćuni s motarom Foto: Ivan Bengeri

Slane inćune s motarom i maslinama popratila je Bogdanuša 2019. a uz odličnu gregadu, koju je od je od škarpine, orade, kovača i pagara spremio Jurica Tomičić iz hvarskog restorana Kod kapetana, pili smo Ager 2018. i Ager Reservu 2016.

Plančić
Gregada, Jurica Tomičić, restoran Kod kapetana

U nastavku kušanja stiglo nam je ”polucrno” vino od plavca malog imena Pharos Opol koji poslužen hladan ima sve karakteristike malo ”tvrđeg” roséa, dok poslužen na sobnoj temperaturi ima sve karakteristike crnog vina, pojasnio nam je Antun Plančić.

Plančić

Darnekuša 2017. započela je niz Plančićevih crnih vina a zatim je uslijedio Plavac mali 2017. , Pharos Reserva 2015. i na kraju Pharos Grand Cru 2012. veličanstvena kupaža plavca malog i darnekuše, iz središnjeg dijela Hvara zvanog Dubje.

Plančić

Antun Plančić velika je riznica znanja i čovjek bogatog životnog iskustva. Prve vinske loze zasadila je njegova baka Kate pa je vinarstvo u obitelji prisutno preko 100 godina. Prve medalje za svoja vina, zlatnu i srebrnu, osvojili su na natjecanju u Novom Sadu prije 34 godine kada se na bavljenje privatnim vinarstvom nije gledalo blagonaklono i vrlo teško je bilo puniti butelje i prodavati ih pod vlastitom etiketom. No, vrijeme je pokazalo da treba širiti proizvodne kapacitete i obitelj je odlučila proširenje financirati kreditom. To se nažalost pokazalo kao kobna greška i preko noći su ostali bez svega.

Nakon poslovnog kraha i nekoliko izrazito teških godina, uz pomoć kćeri Magdalene, vratio se na vinsku scenu sa sasvim drugačijom poslovnom politikom koja se osim po smanjenom broju butelja očituje i u još jednom novitetu, numeriranju umjesto crtičnog koda. Plan im je puniti 75.000 butelja godišnje i plasirati ih u hotele, restorane i kafiće.

Golema je životna snaga i hrabrost u Antunu Plančiću. Malo je reći da svojom pričom i znanjem izaziva duboko poštovanje.

Mirjana Vidović