ITALIAN DESIGN DAY 2020. – Izložba „Crvena – boja strasti“ u Zagrebu

0
crvena

Pogledajte kultne predmete u crvenoj boji renomiranih talijanskih dizajnera u okviru obilježavanja Dana talijanskog dizajna u svijetu

Dan talijanskog dizajna je manifestacija koja se 5. studenog obilježava u cijelom svijetu, s namjerom da širokoj publici približi talijanski dizajn i kulturu uopće. Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest: “Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i  ljepota”.

U tom kontekstu, u Zagrebu se upravo postavlja izložba pod nazivom “Crvena – boja strasti” (tal. “Rosso – il colore della passione”),  a održat će se u periodu od  5. do 12. studenog 2020.

Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, (ICE – ITA – Agencija), uz potporu Veleposlanstva Italije u Republici Hrvatskoj  i u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu Zagreb, u čijem će se predvorju i održati.

crvena

Na izložbi će biti predstavljeni kultni predmeti renomiranih talijanskih dizajnera – većinom svakodnevne upotrebne vrijednosti, isključivo u crvenoj boji.

Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti niz poznatih talijanskih klasika; npr. kultnu  Vespu, Bialettijevo kuhalo za vodu, fotelju “Vanity Fair”, Martinellijevu stolnu lampu, “vreću” za sjedenje, itd.

Olivetti Valentine

Svoje poimanje trenutnog stanja u talijanskom i svjetskom dizajnu, s posebnim osvrtom na zagrebački postav,  na otvorenju će predstaviti Matteo Ragni; jedan od najnagrađivanijih talijanskih dizajnera generacije i trenutni kreativni direktor niza talijanskih tvrtki.

Također, ova je izložba zamišljena i kao svojevrsni hommage nedavno preminulom dizajneru Aldu Brovarone, genijalnom članu elitnog studija Pininfarina koji je zaslužan za identitet Ferrarija kao sinonima talijanske i svjetske elitnosti u dizajnu.

S osobitim zadovoljstvom najavljujemo kako je ovo tek jedno u nizu događanja koja nam slijede narednih mjeseci u području talijanskog dizajna i ljepote, u organizaciji Veleposlanstva Italije u RH, Talijanskog instituta za kulturu i ICE-a – Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu.

Izložba “Crvena – boja strasti” se održava u predvorju Talijanskog instituta za kulturu, Preobraženska 4, i ostaje otvorena do 12. studenog 2020.

Ostvarena je u suradnji sa Zagreb Design Week-om a može se posjetiti svaki radni dan od 9h do zatvaranja; ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u 16.30h, srijedom u 17.30h i petkom u 14h.

Ulaz je besplatan.

ABECEDA KOMUNIKACIJE