Korištenje obnovljivih izvora energije značajno uvećava mogućnost dostizanja nZEB zahtjeva

0
energije

Modul Energetska učinkovitost & E-mobilnost, u okviru GBPRO DIGITAL 2020 edukacije, održan je 20. listopada 2020. godine. Na modulu su sudjelovali sljedeći predavači: mr.sc. Davor Lučin, dipl.ing.stroj., Hrvoje Krapanić, Daikin Hrvatska i Željko Purgar, stručnjak za e-mobilnost.

Edukacija je okupila 30ak sudionika raznih struka, većinom arhitekata i inženjera građevinarstva.

Mr. sc. Davor Lučin, održao je prezentaciju na temu: “Obnovljivi izvori energije (OIE), projekti energetskih obnova, termotehnički sustavi, praktična iskustva, dileme i razmišljanja”, kojom je obuhvatio sljedeće teme: nacionalne energetske obveze; zakonodavni okvir za implementaciju; nZEB i OIE, pojmovno pojašnjenje i uočene zanimljivosti; dizalice topline i status OIE. Zaključak predavanja bio je da dostizanje najviših energetskih svojstava zgrada bez multidisciplinarnog pristupa nije moguć te da korištenje obnovljivih izvora energije značajno uvećava mogućnost dostizanja nZEB zahtjeva.

Nadalje, predavanje je nastavio Hrvoje Krapanić, ispred tvrtke Daikin Hrvatska, koji je sudjelovao s temom: “Klimatizacija jučer, danas, sutra”. Kroz povijest, od svojih početaka, klimatizacija se razvija i postaje neizbježnim dijelom naših života u zatvorenim prostorima bilo kod kuće, na poslu, ili bilo kojem drugom zatvorenom prostoru. Ipak, kako razumijevanje utjecaja klimatizacije na okoliš raste, u EU se susrećemo sa sve više ograničenja prilikom korištenja klimatizacijskih rješenja. Gdje nastaje problem? EU regulativa, koja propisuje rukovanje radnim tvarima (freonima), zahtjeva da se posebna pažnja pokloni rizicima od curenja radne tvari, te rukovanju i dokumentiranju korištenja radne tvari od ulaska na tržište do njezinog zbrinjavanja. Svijet istražuje nove radne tvari, a u EU se vraćamo prema prirodnim radnim tvarima kao npr: CO2 , propan, propilen, amonijak, itd. Ono što je važno je da se energetska učinkovitost uređaja održi i s novim radnim tvarima. Krapanić je istaknuo i 3 glavna područja kojima je moguće postići smanjenje utjecaja na okoliš, a to su: da novi uređaji trebaju koristiti radne tvari s niskim GWPom, da se smanji naknadno korištenje radnih tvari te ponovnu uporabu radnih tvari (re-use). Također, istaknuo je i izazove koji nas očekuju u budućnosti, a koji su nužni kako bi imali održivo rješenje – dizalica topline zrak/voda mora osigurati smanjenje emisija CO2, mora biti visoko učinkovita te uštediti energiju, 75% energije treba biti iz obnovljivih izvora energije te se treba uzeti u obzir i lagano projektiranje – BIM.

Zatim, Željko Purgar, stručnjak za e-mobilnost, obradio je temu održivog prometa. Pojasnio je kako održivi promet stoji na pet stupova: Integrirano planiranje, Hodanje, Vožnja s biciklom, Javni putnički prijevoz te Optimizacija individualnog motornog prometa. U okviru zadnjeg, optimizaciji motornog prometa, svrstava se električna mobilnost. Taj dio održivog prometa je najvažniji, odnosno najzahtjevniji za implementaciju u pametne zgrade – znači najzanimljiviji i najznačajniji dio održivog prometa za arhitekte i građevinske inženjere. Da bi shvatili, što je potrebno korisnicima električnih automobila i koje izazove za arhitekte i građevinske inženjere donosi sa sobom električna mobilnost, kao najznačajniji dio individualne motorne mobilnosti budućnosti u okviru održivog prometa, potrebno je vidjeti „širu sliku“  uvođenja masovne električne mobilnosti. Obaveze država, nacrte razvoja, trenutačnog stanja i ciljeva do 2030. Na predavanju su bili predstavljeni i elementi ekonomike električnih automobila i cjelokupni izračun, ekonomske, energetske te klimatske opravdanosti masovne elektrifikacije prometa, na osnovi Hrvatske prometno-energetske stvarnosti. Uz spoznaju što sve omogućava učinkovitost električnih automobila, predstavljeno je bilo i, sa kojim će se sve izazovima susretati arhitekti i građevinski inženjeri, kad će električni auti postati sastavni dio života hrvatskih kućanstva.

Dugogodišnje iskustvo u organizaciji spomenute edukacije u ovoj izvanrednoj situaciji uslijed pandemije COVID 19 virusa, ponukalo nas je da se preusmjerimo na digitalne platforme te smo po prvi puta omogućili edukaciju kojoj su pristup imali polaznici iz cijele Hrvatske!

Još uvijek je moguće slušati pojedinačne module:

  • 10. DIGITALNA SADAŠNJOST
  • 10. KRUŽNO GOSPODARSTVO
  • 10. Energetski učinkovita VELUX rješenja za ravne krovove/ Prijavnica

Više informacija potražite ovdje.