KVARNER U ČAŠI NA ŠTRUDLAFESTU PRIVUKAO VELIKI BROJ SUDIONIKA

0
KVARNER

Štrudlafest koji se po 4. put održao u selu štrudle Jaškovu, 1.-3. rujna, i ove je godine privukao nekoliko tisuća posjetitelja. Udruženje Kvarner Wines i Turistička zajednica Kvarnera organizirali su u sklopu Štrudlafesta radionicu sa degustacijom nazvanu „Kvarner u čaši“ – priča o zaboravljenim kvarnerskim sortama vinove loze koja je na otvorenome privukla veliki broj suionika.

Radionicu su vodili ambasador brenda Kvarner Wines i direktor Udruženja Kvarner Wines Žarko Stilin i sommelier I. razine Luis Petrović koji su u sat vremena predstavili najznačajnije kvarnerske sorte vinove loze poput žlahtine, sansigota, trojišćine, jarbole i kupaže belica i vina od njih. Izuzev predstavljanja vina od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze organoleptički je analizirano čak 10 vina s Kvarnera te su se predstavile osnove vinske kulture poput otvaranja butelja, organoleptike, držanja čaše, sljubljivanja vina i hrane isl.KVARNER

Radionica je otvorena s čak tri pjenušca – Maličić vinarije Šipun, Ružić vinarije Ružić i Plovanić vinarije Plovanić vina. Kako se proizvodi vino, a kako pjenušac, koje su karakteristike pjenušaca proizvedenih tankovskom a koje tradicionalnom metodom, temperatura posluživanja, način otvaranja isl. teme su koje su predstavljene prilikom kušanja pjenušaca. Nakon pjenušaca radionica je nastavljena kušanjem Zlatne vrbničke žlahtine PZ Vrbnik i žlahtine Gospoja te žlahtine One Wineyard Selection Kuće vina Ivan Katunar. Žlahtina kao najvažnija sorta vinove loze Kvarnera od koje se proizvodi vino tako je predstavljena s čak 5 etiketa. Pjenušava, mirna, odležana i na kraju slatka iz Vinarije Nada Novi Poret. Ružičasto vino je predstavljeno iz Vinske kuće Pavlomir Ružica Vinodola koje iako je napravljen od sorte cabernet sauvignon zbog svojih nagrada i priznanja zaslužuje biti u reprezentativnom predstavljanju Kvarnera. Crna vina predstavljena su od sorte Sansigot Vinarije Šipun i Plavac mali iz vinarije Katunar Estate Winery kao vino od autohtone hrvatske sorte vinove loze iz najsjevernijeg vinograda ove sorte koji se nalazi na otoku Krku.

KVARNER WINES