Talijanski institut za kulturu donira više od 300 tisuća kuna

1
talijanskI
Program omogućuje integraciju izvornih govornika talijanskoga jezika u redovnu nastavu

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, posredstvom Talijanskog instituta za kulturu osiguralo je gotovo 43 tisuće eura potpore za projekt Talijanski jezični laboratorij. U projektu je sudjelovalo 18 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u kojima se uči talijanski jezik. Sredstva su namijenjena organizaciji susreta izvornih talijanskih govornika i učenika  odabranih škola s ciljem realizacije interesantnije, dinamičnije i uspješnije nastave.

U povodu realizacije programa i osiguranih potpora, Veleposlanik Italije Nj. E. gospodin Pierfrancesco Sacco izjavio je: „Značajna financijska sredstva (više od 40 tisuća eura) koje je talijanska Vlada dodijelila poboljšanju nastave talijanskog jezika u školama u Zagrebu jako su nas obradovala, posebno sada kada se u Hrvatskoj održava XX. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijeta.“

Izvorni govornici u redovnoj nastavi

Program Talijanski jezični laboratorij  omogućava da se gostujući profesori koji su isključivo izvorni govornici periodično integriraju u redovnu nastavu u sklopu programa nastave talijanskoga jezika. Svi govornici koji se uključuju u program, kvalificirani su za podučavanje, a predavanja temelje na učenicima zabavnim, autentičnim materijalima poput video i audio zapisa, nastavnih listića, raznih igara – ukratko, potiču učenike na govornu interakciju i što aktivnije korištenje stranoga jezika. Istraživanja dokazuju da učenici koji imaju redoviti kontakt s izvornim govornicima i ovakvim načinom nastave imaju bolju motivaciju za učenjem, lakše proširuju leksičko znanje jezika kao i vokabular te u konačnici ostvaruju bolje rezultate u učenju jezika.

ABECEDA KOMUNIKACIJE