Tko nas čeka u vinariji?

0
Vrboska Foto: Pointers

Brunch u vinariji Carić

Ljupka Vrboska, hvarska ”mala Venecija”, premrežena mostovima preko kanala primila nas je okupana suncem. U vinariji Carić, Ivo Carić i njegova supruga Ivana, predsjednica Udruge ”Hvarski vinari”, dočekali su nas u dvorištu svoje kušaonice. Njihova vinska paleta ima 8 vina, obrađuju oko 5 ha vinograda a jedan dio grožđa otkupljuju od kooperanata. Uzgajaju autohtone sorte plavac mali, bogdanušu, kuč, maraštinu, darnekušu i pošip.

Uz stol uređen do zadnjeg detalja, narezan pršut Smjeli, sir, slane inćune, smokvenjak i krivaču, grožđe u obliku bananice mogli smo otpočeti kušanje.

Uz glazbeni izričaj Olivera Dragojevića, za početak, probali smo pjenušac Danica, napravljen Charmat metodom od bogdanuše a inspiriran mineralnošću i svježinom sorte. Danica je vrlo osvježavajući pjenušac a nosi ime Ivanine none.

vinariji

Ivana je i inače zadužena za osmišljavanje imena njihovih vina pa je tako ime Cesarica dala kupaži bogdanuše, maraštine, pošipa i prča, rosé je Rosé Marino što je igra riječi jer asocira na ružmarin ali znači i ”morski rosé”, Jubo’v, kupaža plavca malog, darnekuše, merlota i syraha dobila je ime što po ljubavi, što po muškim članovima obitelji imena Ljubo. Osim gore spomenutih vina kušali smo još i Pošip 2019., Plovac Ploški, izuzetan plavac mali s položaja Plaža. Plovac Ploški dolazi i u barikiranoj verziji i sjajno se sljubljuje s čokoladnim pralinama koje se proizvode u čokolateriji Gamulin Chocolates u Jelsi. Vina koja Carići proizvode sva su, bez iznimke, jako dobra i stoga ne čudi podatak da ih izvoze u Brazil, Nizozemsku, Belgiju.

Vinarija Tomić, Triklinij i nagrađena fotografija

Nezaobilazno mjesto koje morate posjetiti kada ste u Jelsi je i vinarija Tomić smještena u uvali Mina. vinariji

Po uzoru na Dioklecijanove podrume u vinariji je isklesan je Triklinij u čijem jedinstvenom ambijentu otkrijete zašto se ”vino pije na ure, ne na litre” a ukoliko je u vinariji i njen osnivač, Andro Tomić, vinsko putovanje dobije sasvim novu dimenziju. Vina uglavnom proizvode od dalmatinskih sorti pošipa i bogdanuše od bijelih i plavca malog od crnih sorti a koriste i cabernet sauvignon, merlot te muškat žuti. Vlastitih vinograda imaju oko 10 ha dok ostatak grožđa nabavljaju od kooperanata. Vinarija proizvede do 150.000 boca godišnje.

vinariji

Od dvanaest etiketa koje proizvode imali smo priliku probati njih pet. Započeli smo Belecom, osvježavajućom kupažom pošipa i bogdanuše koju je slijedio rosé Opolo Nobile, napravljen po provansalskim trendovima, sasvim svijetle boje. Pošip 2019. nastavio je niz koji su završili Illyricum 2016. i Plavac mali 2015.

vinariji

No, tu degustaciji nije bio kraj jer u vinariji Tomić maceriranjem suhih plodova rogača i suhih listova kadulje u vinskom destilatu proizvode i liker Euforija. Andro Tomić slikovito je opisao nastanak imena Euforija pa tako EU stoji kao oznaka zajednice europskih država, FOR je lokalni naziv za Hvar i JA za koje zaista ne treba dodatno pojašnjenje.

Uz sjajnu interpretaciju pjesme ”Foru” Nere Karoline Barbarić, koja se nalazi na poleđini boce Velikog Plavca malog ”ubočenog” u bocu od 1,5 l došlo je vrijeme da se rastanemo od našeg domaćina čiji lik krasi Lupinovu fotografiju nagrađenu drugim mjestom na svjetskom natjecanju.

Vinarija Ventus, vrisnička ruža vjetrova

Jako dobro raspoloženi, stigli smo u Vrisnik gdje nas je u vinariji Ventus dočekao vlasnik Ivo Plenković sa suprugom Milkom i Lorena Gurdulić, kćer partnera u vinariji. Kušaonica, bivša konoba, uređena u tradicijskom stilu odisala je dodirom nekih davnih vremena dok smo slušali Ivu Plenkovića, zvanog Plenka kako nam priča o odluci da zajedno s Mladenom Gurdulićem od grožđa s južne strane Hvara zajedničkim snagama uz pomoć enologinje Marine Jakas, otpočnu proizvodnju vina.

vinariji

Razmišljajući o imenima dosjetili su se vjetrova i tako su nastali pošip Jugo, rosé Maestral, mješavina maraštine, prča, bratkovine i žilavke je Levant a trbljan i plavac mali dobili su ime Bura. Zbog administrativnih prepreka, potresa u Zagrebu i korona virusa dozvolu za prodaju vina dobili su tek u drugoj polovini srpnja. Kušaonica još nije službeno otvorena stoga nam se poziv na otvorenje čini kao odličan razlog za povratak na Hvar.

vinariji

Svoja vina trenutno prodaju lokalno, u Zagrebu ih se može kušati u restoranu Beštija a pripremaju i manju isporuku u Njemačku. Za vrisničku ružu vjetrova tek će se čuti, u to nema sumnje.

OPG Toni Bojanić i najmlađi vinar na Hvaru

Dva dana vodila se diskusija oko prolaska kroz tunel Pitve. Kako ćemo, da li ćemo, usko je, nemoj makadamom… Instinkt i sjećanje potvrdio je Antun Plančić. Tako smo se otisnuli spram južne strane i Bojanić Bada. Nakon uspješnog prolaska kroz taj strašni tunel koji uopće nije strašan, otvorio se predivan pogled a prolazak smo obilježili kako to i priliči.

U kušaonici svoje vinarije dočekuju nas Andrea i Toni Bojanić s petomjesečnim sinom Ivanom. Prestrpljiv i predobar imao je puno razumijevanja za hrpu stranaca koji su došli u posjetu. Vinarija OPG Toni Bojanić nalazi se u mjestu Jagodna i godišnje pune 5000 butelja.

U ponudi imaju četiri etikete: kupažu bogdanuše i prča s intenzivnim okusom kamilice, nazvanu Forka, fini Rose te dva plavca: fenomenalan Bojanić Bad i Fortunol. Divno je bilo pijuckati vina ove mlade obitelji, gledati u more i pustiti misli ali počeo se spuštati mrak a naša večer još nije bila gotova. Pozdravili smo Bojaniće i otisnuli se u noć…

Mirjana Vidović