Vinarija Matošević – degustacije u Istri

0
degustacije

Ako ste bili gost na vinskim događanjima i degustacijama, možete primijetiti da tamo često nema puno mladih. Ili barem nije bilo, ali to se polako mijenja. Možda je jedan od razloga sve većeg broja mladih u vinarijama i cijela ova situacija ograničenog kretanja, pa više istražujemo domaću ponudu.

kuhinja ivica matosevic, sveti lovrec, istra, 250409, foto matko stankovic

Iako vinarije, vinska događanja i degustacije možemo pronaći u svakom dijelu Hrvatske, u Istri je to posebna kultura druženja. Vrhunska hrana, kvalitetna vina, istraživanje i učenje o ponudi ovdje postaje sve popularniji način druženja za mlade. Provjerili smo to kod jednog vinara koji je svoju ponudu doista prilagodio različitoj publici. Istarska vinarija Matošević smještena je u mjestu Krunčići između Poreča i Rovinja. Nositelji su mnogih nagrada kvalitete, ali i začetnici istarskoga vinarstva, najpoznatiji po liniji vina Grimalda jer baš ta pozicija ima posebnu priču.

Zašto bi svatko trebao barem jednom biti na vođenoj degustaciji?

Osim što je ovo odlična prilika probati vina, vođene degustacije nude puno više od dobre atmosfere i vrhunskih etiketa. Ovo je idealan način za istraživenje vlastitih ukusa, jer imate priliku probati nekoliko različitih sorti vina, ili različite berbe iste sorte vine i napraviti usporedbu.

degustacije

Uz svako vino dolazi i priča vinara, koji otkriva što se sve mora dogoditi kako bi baš to vino koje pijete stiglo u vašu čašu. Dobra atmosfera uz vino je osigurana, a ono što nam iz vinarije Matošević navode kao dodatan razloga za mlade je i to što često ovakvo druženje preraste u neplanirani izlazak.

Posebna ponuda degustacija

Kada su primijetili kako različite skupine zanimaju različiti oblici degustacije, u vinariji Matošević su se prilagodili tome. Tako se kod njih mogu pronaći kombinacije za svakoga. Imaju ponude za veće i manje skupine gdje plaćate degustaciju po osobi, a razlike su u broju i berbi vina koja se degustiraju.

Kako bi ponudili što zanimljivije degustacije osmislili su Wine cellar escape turu gdje se kroz avanturistički način kušanja potiču goste da kroz rješavanje zadataka nauče o našim vinima a i vinima općenito. Tura je zamišljena za tim od 2-5 ljudi i započinje pričom o vinariji koju moraju pažljivo slušati. Nakon obilaska podruma slijede zadaci, skupljanje predmeta, igra i nagrada.

degustacije

Postoje degustacije u kojima možete probati vina iz arhive, svježe berbe, posebne degustacije u kojima probavate samo Malvazije ili samo vina iz linije Grimalda. Iako je u svaku degustaciju uključena hrana, postoje tematske degustacije u kojim probavate sireve i vino ili vino i posebno izrađenu Matošević čokoladu.

Ako ste do sada imali priliku biti na degustaciji znate što vas čeka, a ako niste, probajte. Odličan je ovo način da se družite, učite, saznate koji vino vam najviše odgovara i da ga nabavite u potrebnim količinama jer zašto ne iskoristiti činjenicu da ste u vinariji gdje ga je najbolje nabaviti. Zapratite vinariju Matošević na Instagramu i počnite učiti o njihovim vinima i kvalitetnoj domaćoj ponudi.

Andrea Pančur

Fotografije: Đorđe Stošić